Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicidi
  • 11.06.2023. 07:30

Uništavanje korova: Koje herbicide koristiti, kada i kako?

Mnogo je faktora koji utiču na efikasnost herbicida, zato obratite pažnju kod kupovine.

Foto: Depositphotos/DevidDo
  • 666
  • 46
  • 0

Korovske biljke nam zadaju glavobolju skoro na svakoj površini, posebno ove godine kada je puno padavina. Zato ih je potrebno često suzbijati. Najčešće to radimo mehanički, košenjem, i upotrebom herbicida. Većina će se odlučiti za tretiranje hemijskim sredstvima, jer je brže i uz minimalan rad možemo uništiti veliku površinu pod korovom ili doći do nepristupačnih mesta.

Na tržištu možemo naći različite herbicide koji se razlikuju prema hemijskom sastavu, spektru i načinu delovanja, efikasnošću i ostalim specifičnim karakteristikama. Svi su namenjeni za suzbijanje ili zaustavljanje rasta korovskih biljaka.

Najčešće se koristi selektivni

Prema spektru delovanja delimo ih na selektivne i neselektivne. U poljoprivrednoj proizvodnji se najčešće koriste selektivni koje delimo prema delovanju na herbicide za uskolisne i širokolisne korove. Neselektivni se koriste protiv svih vrsta korovskih biljaka, žbunja i drveća pored puteva, na grobljima i ostalim nepoljoprivrednim površinama gde je potrebno potpuno uništiti vegetaciju.

Širokolisni korovi - kako ih suzbijati?

Prema načinu delovanja delimo ih na kontaktne i translokacione. Kontaktni deluju na površinu zelene mase usled čega ona bledi i odumire. Translokacione biljke usvajaju i oni prodiru sve do korena. Efikasniji su u slučajevima kada je na površini prisutan višegodišnji korov, jer tako suzbijamo i podzemne biljne organe.

Prilikom kupovine obratite pažnju da li se radi o organskoj grupi herbicida ili neorganskoj, koji su štetni za živi svet i njihova upotreba zahteva krajnji oprez.

Kada i kako ih primeniti?

Rezultati tretiranja zavise od mnogo faktora, od kojih su najvažniji: temperatura, vlažnost (padavine) i prisustvo vetra. Optimalna temperatura primene herbicida je od 10 do 25ºC. Na višim temperaturama rezultat je slab, a na nižim izostaje. Postoji i grupa herbicida koja deluje efikasno i na nižim temperaturama.

Tretiranja sprovodite po mirnom danu, kada nema vetra. Što je vetar jači veće je zanošenje, efikasnost slabija, a negativno delujemo na svoje zdravlje i sva živa bića.

Evo šest načina kako suzbiti pirevinu

Izbegavajte tretiranja posle padavina, dok su biljke još mokre. Ako je najavljena kiša bolje je sačekati da prođe. Većini herbicida da bi bili usvojeni od strane biljaka treba između četiri do osam sati posle primene.

Čitajte upustva!

Pridržavajte se navedenih doza. Kako bi poboljšali efikasnost i bolje prianjanje za biljke, dodaje se manja količina azotnog đubriva ili mleka, piva, odnosno specijalnih lepila.

Vodite računa o zaštiti, jer se radi o sredstvima koja mogu biti toksična.


Tagovi

Herbicidi Korov Suzbijanje korova Kada koristiti Kako koristiti Uskolisni korovi Širokolisni korovi Vrste herbicida Pre kiše Posle kiše


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.