Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 18.07.2023. 07:30

Upoznajmo plamenjače - ona na krastavcu neće zaraziti paradajz i krompir

Zbog sličnih simptoma ova oboljenja svrstavamo u jednu grupu, ali su prouzrokovači različiti, kao i zaštita.

Foto: Maja Celing Celić
  • 174
  • 10
  • 0

Svi smo se susreli sa plamenjačom na krastavacu, krompiru, paradajzu i drugim vrstama, ali ne radi se o jednom već o grupi oboljenja poznatoj pod ovim nazivom. Za sve su zajednički simptomi koji se kreću od žutih mrlja koje prelaze u nekrotične, brzo se šire i u kratkom roku mogu da unište celi usev.

Obično ih izazivaju gljivice koje pripadaju različitim rodovima, čak i porodicama.

Ko je krivac za nastanak?

Najpoznatija iz ove grupe je plamenjača koja se javlja na krompiru, paradajzu, patlidžanu, pomoćnici i drugim srodnicima iz porodice Solanacea. Izaziva je gljivica Phytophthora infestans koja ne napada krastavac ili papriku.

Plamenjača kod paradajza: Kada i kako je suzbiti?

Na paprici ovu bolest izaziva Phytophthora capsici, a ova gljivica može da izazove infekciju paradajza i drugih pripadnika porodice Solanaceae.

Plamenjaču krastavca izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis, a može se naći na svim pripadnicima porodice tikvenjača Cucurbitacee: tikvice, bundeve, dinje, lubenice no neće zaraziti krompir ili paradajz.

Bolesti krastavca: Visoka vlažnost donosi plamenjaču, pepelnicu, truleži - kako ih suzbiti?

Na soji se javljaj oboljenje koje izaziva Peronospora manshurica, a na grašku možemo optužiti gljivicu Peronospora viciae.

Plamenjača suncokreta javlja se na pripadnicima porodice glavočika Composite, a izaziva je Plasmopara halstedii.

I na voćnim vrstama

Najopasnije oboljenje vinove loze izaziva gljivica Plasmopara viticola, dok je prouzrokovač plamenjače šljive Polystigma rubrum. Na malini se susrećemo sa plamenjačom korena koju izaziva Phytophthora fragariae var.rubi. To je veoma destruktivno oboljenje.

Na jabuci, krušci i dunji nalazimo bakteriju koja izaziva plamenjaču. I na jorgovanu je ovo bakterioza, ali je izaziva druga bakterija.

U čemu je razlika?

Skoro za svaku biljnu vrstu postoji prouzrokovač koji se brzo razvija, zahvata celu biljku i na kraju dovodi do njenog sušenja. Svi su slični po načinu delovanja i simptomima koje izazivaju, a ipak tako različiti. Pored paradajza može biti zaražen suncokret, ali ta gljivica parazitira samo suncokret i nikad neće izazvati infekciju paradajza. Pored paprike i krastavca možemo imati potpuno uništene biljke paradajza ili krompira, ali oni neće oboleti. Razlog je što je prouzrokovač Phytophthora infestans koja napada paradajz i krompir, ali ne papriku ili krastavac. Razlika je i u temperaturi na kojoj se javljaju. Plamenjača krompira preferira nižu temperaturu, do 26ºC, od plamenjače paprike koja se javlja i na 30ºC.

Na ovakve detalje moramo obratiti pažnju i znati da prepoznamo razlike u simptomima i uzrocima nastanka kada želimo da zaštitimo naše useve. Birajte sorte i hibride koji poseduju otpornost, ali znajte da ne postoji 100-postotna. Poštujete plodored. Na parceli gde je bio krompir zaostaju biljni ostaci i krtole koje mogu biti izvor zaraze za sledeći usev. Zbog toga na tom mestu izbegavajte sadnju krompira, paradajza ili patlidžana.

Jedno od najstarijih zaštitnih sredstava je bakar koji je odličan za zaštitu od plamenjače, međutim nije efikasno za sve prouzrokovače jer će protiv njih imati bolji učinak sredstva koja se koriste protiv pepelnice, poput sumpora. Razlog tome je što gljivice pripadaju različitim rodovima, porodicama.

Neka prirodna sredstva su veoma efikasna u zaštiti protiv svih prouzrokovača, poput preparata od belog luka.


Tagovi

Plamenjača paprike Plamenjača krastavca Plamenjača paradajza Plamenjača soje Plamenjača vinove loze Plamenjača krompira Suzbijanje plamenjače


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!