Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listerija u lososu
  • 24.06.2020. 09:00

Uprava za veterinu: Nema listerije u lososu izvezenom u Hrvatsku iz Srbije

Kako navodi Uprava za veterinu, proizvod nije distribuiran na tržište Republike Srbije, a uvidom u rezultate ispitivanja gotovog proizvoda, kao i briseva opreme i prostorija u proizvodnom objektu, utvrđeno je nema prisustva listerije.

Foto: JumpStory
  • 119
  • 4
  • 0

Od strane Evropske komisije, kroz Sistem brzog obaveštavanja za hranu i hranu za životinje - RASFF, Uprava za veterinu dobila je zvanično obaveštenje, kao 'hitnost', o nalazu listerije u zamrznutom dimljenom lososu izvezenom iz Srbije u Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija je uradila službenu kontrolu objekta za preradu ribe i prateće dokumentacije, gde je utvrđeno da je celokupna količina proizvoda pod nazivom "LOSOS FILET DIMLJENI FINISSIMA" od 400 kilograma, izvezena u Hrvatsku, u pakovanjima od 200 grama.

Listerija u smrznutom povrću: Kako smanjiti rizik zaraze?

Losos potiče iz Norveške, a rok trajanja je 25. avgusta ove godine.

Losos nije distribuiran na tržište Srbije

Kako dalje navodi Uprava, proizvod nije distribuiran na tržište Republike Srbije, a uvidom u rezultate ispitivanja gotovog proizvoda, kao i briseva opreme i prostorija u proizvodnom objektu, utvrđeno je nema prisustva listerije.

Ovaj proizvod je povučen sa tržišta Hrvatske. O preduzetim merama i aktivnostima, obaveštena je i Evropska komisija.

Kompanija iz Srbije, losos iz Norveške, distributer iz Hrvatske

Kako su ranije pisale Novosti, sa hrvatskog tržišta povučen je file lososa, jer je ustanovljeno da se u njemu nalazi opasna bakterija listerija monocitogen. Sporni losos, kako se navodi u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, proizvodi kompanija "Ankora Nuova" iz Srbije. Riba je poreklom je Norveška i nije u skladu sa Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijumima za hranu.

Kompanija "Ankora nuova", kako se može videti i na njihovom zvaničnom sajtu, snabdeva ribom veliki broj domaćih trgovinskih lanaca, poznatih hotela i restorana, istražuje Politika. Kada je reč o spornom, povučenom proizvodu sa tržišta Hrvatske, u toj kompaniji kažu da je on isporučen je samo za firmu "Meduza" iz Hrvatske.

Finci na popis potencijalno opasne hrane stavili i štuku, haringu, losa pa i cimet

Interesantno je da je na ovom sajtu pet dana ranije objavljen i opoziv takođe norveškog lososa koji je, zbog prisustva listerije, povučen iz trgovina "Špar".

U slučaju lososa uvezenog iz Srbije navodi se da je taj proizvod na hrvatsko tržište stigao posredstvom veleprodaje ribarnica "Meduza" iz te zemlje. 


Tagovi

Losos Listerija u lososu Losos iz Norveške Analize Kontrola bezbednosti hrane Hrvatska Srbija Uprava za veterinu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.