Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 30.12.2021. 10:00

Uprava za zaštitu bilja: Edukacija - kako bismo pomogli jedni drugima

Podsećamo da kada se sredstva za zaštitu bilja pravilno koriste, onda je opasnost za pčele minimalna, a u tom slučaju korist imaju i poljoprivredni proizvođači koji ih koriste, ističe se u saopštenju ministarstva.

Foto: Depositphotos/zvonce
  • 68
  • 20
  • 0

Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kao i prethodnih godina i ove godine je sprečeno nekoliko tretiranja uljane repice u cvetu. Ovo je veoma značajno, jer nije došlo do ugrožavanja pčela, pa pčelari nisu imali štetu, a proizvođači uljane repice su imali korist od oprašivanja. Podsetimo da pčele oprašivanjem ove kulture podižu prinose i do 50 odsto, ističe se u saopštenju.

"Podsećamo da kada se sredstva za zaštitu bilja pravilno koriste, onda je opasnost za pčele minimalna, a u tom slučaju korist imaju i poljoprivredni proizvođači koji ih koriste, jer su zaštitili svoje biljne kulture, a pčelari nemaju štete.

Međutim, problem nastaje kada se sredstva ne koriste pravilno. Stalno obrazovanje je neophodno, kako pčelara tako i voćara, ratara, povrtara. Zato ovom prilikom apelujemo da svi iskoristimo ovaj zimski period, kako bi u predstojeću sezonu ušli potpuno spremni i pomogli jedni drugima."

Od 1. januara primena Zakona o sredstvima za zaštitu bilja - šta je obavezno?

Tretiranje komaraca iz vazduha i ove godine predstavljalo je ogroman problem, jer se ne sprovodi planski. Zbog vremenskih prilika takva tretiranja se najavljuju u dugom vremenskom periodu, što pčelarima stvara ogromne probleme, jer zatvaranje košnica je nemoguće sprovesti, a prebacivanje pčelinjaka na udaljenost od minimalno pet kilometara prate dodatni troškovi, kao i administrativni problemi, oko organizacije transporta. Tretiranja komaraca iz vazduha često se poklapaju sa cvetanjem lipe i suncokreta, a koje predstavljaju dve veoma značajne pčelinje paše.

"Ponovo apelujemo na nadležne da se prekine sa praksom tretiranja komaraca iz vazduha, a da se tretiranja sa zemlje na prostorima gde ima pčela sprovode kasno uveče kada pčele nisu aktivne."

Ove godine je uočeno tretiranje područja oko vodenih kanala herbicidima, a kanali su često prostori gde ima dosta medonosnog bilja. 

"Ovom prilikom pozivamo predstavnike gradova i opština koji još uvek nisu potpisali Deklaraciju o zaštiti pčela u Srbiji, da to učine u saradnji sa lokalnim pčelarskim udruženjima i da se na taj način uključe u zaštitu pčela", ističe se u saopštenju.


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Zaštita pčela Ministarstvo poljoprivrede SPOS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...