• Akvaponika

Usred pustinje uzgajaju ribu i povrće

Gubitak poljoprivrednog zemljišta samo je jedan od ekoloških problema sa kojima se suočava Egipat, koji su Ujedinjene nacije službeno prozvali "zemljom bez vode".

Foto: Bustan Aquaponics / Facebook
  • 599
  • 28
  • 0

Oko 30 kilometara udaljena od Kaira, među stabilima maslina, nailazi se osam hektara akvaponske farme u kojoj 45-godišnji Faris Farag (Farrag) uzgaja i ribu i povrće.

Gubitak poljoprivrednog zemljišta samo je jedan od ekoloških problema sa kojima se suočava Egipat, koji su Ujedinjene nacije službeno prozvali "zemljom bez vode". Istovremeno, stanovništvo te zemlje i dalje raste za oko dva miliona godišnje. Kako se ta zemlja približava onome što neki nazivaju "vodenom krizom", Faris predstavlja novu generaciju preduzetnika i pokazuje da se može i mora drugačije.

Akvaponika - novi pomak u proizvodnji biljaka i ribe

Zatvoreni krug

Bivši gradski bankar s američkim obrazovanjem proizvodi urme i masline, ali njegov glavni prihod dolazi od salate, organskog bilja i ogromnih količina sveže filetirane ribe, navodi independent.

Njegov biznis, Bustan, što znači voćnjak na arapskom jeziku, prva je najveća akvaponska farma u Egiptu. Radi se o sistemu u kom se riba uzgaja u rezervoarima. U blizini su posađene i biljke koje pročišćavaju vodu, a voda ujedno služi kao đubrivo za biljke.

"Hranite ribu, a ribe hrane biljke", kaže Farag, objašnjavajući da za razliku od većine egipatskih farmi, oni minimalno dodaju hranjivih materija.

Budući da se gotovo sva voda reciklira, celo poljoprivredno gospodarstvo godišnje troši oko 1500 m3 vode, što je manje od količine koju koristi jedan britanski državljanin godišnje. Jedino što je bilo potrebno napraviti je napuniti sistem pomoću podzemnih voda i sada je Bustan u stanju da proizvede 30-35 tona ribe nile tilapia i oko 80 tona povrća, sve usred goruće pustinje Sahare.

Foto: Bustan Aquaponics / Facebook


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.