Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmija otrovnica
  • 20.02.2024. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Negbina

Usred zime, zmija otrovnica usmrtila ovcu

U nadi da sačuvaju i izleče ovcu odmah su pozvali veterinara koji je i došao, pa sa lekovima i inekcijama pokušavao da joj pomogne, ali na žalost, ovci nije bilo spasa.

Foto: AK grafika
  • 197
  • 32
  • 0

Iako je po kalendaru zima u punom jeku, zbog sunčanih dana mnogima se čini kao da je proleće već stiglo, pa je toplo vreme u februaru napolje izmamilo i zmije, prenosi Rina. U selu Negbina na padinama Murtenice jedna otrovnica čak je i usmrtila ovcu u domaćinstvu Ćirovića. 

"Uveče, kada smo namirivali, primetili smo da sa ovcom nešto nije u redu, izdvajala se od ostalih i najviše ležala. Čim smo joj prišli, supruga i ja, videli smo otok na vimenu, a zatim i mesto ujeda. Sve nam je odmah bilo jasno, osim otkud zmija u februaru, ali usled ovakvih dnevnih temperatura, koje ne priliče zimi, ni to nije čudno", rekao je domaćin Petar Ćirović za Telegraf.

U nadi da sačuvaju i izleče ovcu odmah su pozvali veterinara koji je i došao, pa sa lekovima i inekcijama pokušavao da joj pomogne, ali na žalost, ovci nije bilo spasa. Drugi dan nakon susreta sa otrovnicom uginula je u štali.

Nisu česta pojava u ovom kraju

Sela u ovom delu novovaroške opštine, inače, nisu poznata po zmijama, reljef čini brdsko - planinska oblast, pa nema toliko kamenjara i mesta koja su pogodna za zmije. Dešavalo se, kako meštani kažu, tokom leta da poskok ujede sitnu stoku ili psa ovčara, ali u većini slučajeva su preživljavali. Seoska dvorišta od zmija najbolje brani pernata živina, a u ovim planinskim selima najčešće kokoške.

Velju Ilića ujela zmija u voćnjaku. Od 10 vrsta, tri su otrovnice, a sve su još uvek aktivne?

Pre dve godine, na Sretenje, zmija se pojavila u selu Miševići na Zlataru, i to na snegu, a ove godine planinari su ih nedavno viđali na Torniku. Nisu pričinjavale štetu, po malo se sunčale, prolaznicima poslužile za fotografiju, a ovo je prvi primer u novovaroškom kraju što se tiče ujeda zmije u zimskom periodu.

Naslovna fotografija: Depositphotos/wrangel/AOosthuizen


Tagovi

Otrovnica Zmija Zmija usmrtila ovcu Petar Ćirović Negbina


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva