Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište peradi
  • 19.01.2023. 18:00

Uvozi se više mesa živine i jaja zbog ptičjeg gripa?

Štete u Evropi su ogromne, a rešenje je pronađeno u uvozu iz dve zemlje.

Foto: Depositphoto/davit85
  • 106
  • 33
  • 0

Ptičji grip hara u celoj Evropi, a pad proizvodnje nadoknađuje se uvozom iz Ukrajine i Brazila, izveštava Vilaggazdasag. Pritisak na proizvođače i prerađivače je veliki.

Mađari uništili tri miliona živine

U periodu od 4. novembra do 31. decembra prošle godine je mađarska Nacionalna kancelarija za bezbednost lanca hrane "Nébih" zabeležila 89 epidemija. U 2023. je Zavod za zdravlje životinja prijavio još četiri epidemije, a "Nébih" je potvrdio bolest kod ptica koje se drže u Domu za životinje Noe.

Do sada je samo u toj zemlji uništeno tri miliona živine. Šteta je procenjena na iznos između 13 i 15 milijardi mađarskih forinti (33 do 38 miliona evra). Stručnjaci procenjuju da je ona dvostruko veća, ako se osnovnom iznosu dodaju indirektne štete i gubici.

Vesti o ovoj bolesti stižu i iz Nemačke. U istočnoj Bavarskoj moraju da unište 70.000 pataka. I u komšijskoj Hrvatskoj su potvrđeni novi slučajevi ptičjeg gripa. 

Uništen je ogroman broj živine (Foto: Depositphoto/lucidwaters)

Nedostatak nadoknađuju uvozom

Od 1. septembra su otkriveni slučajevi visoko patogenog virusa ptičjeg gripa u ukupno 543 farme živine, 215 objekata koje drže ptice u zatvorenom i 1.410 divljih. Epidemija pogađa 28 evropskih zemalja i povezana je s ozbiljnim smanjenjem proizvodnje.

Rešenje je pronađeno u uvozu, najviše iz Ukrajine i Brazila. Pileće meso i jaja neometano dospevaju u Evropu od kada je pre pola godine Evropski parlament ukinuo uvozne carine na robu iz Ukrajine.

Uzgajivači živine u Francuskoj na kolenima: Ugrožava ih ptičji grip i ukrajinska piletina

Tačnih podataka o padu proizvodnje još nema. Najnoviji samo za Mađarsku pokazuju manje količine prerađene piletine.


Tagovi

Mađarska Evropa Meso živine Uvoz živine Ptičji grip Uništavanje živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić