Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 09.06.2023. 16:30

Uzela šerpu da skuva ručak, a u šerpi zmija!?

Uprkos brojnim savetima, skoro pa dokazano je da konkretna preventiva od ovih opasnh gmizavaca ne postoji.

Foto: Depositphoto/cosmln
  • 247
  • 36
  • 0

Ogroman broj zmija i to otrovnica poslednjih dana primećen je na teritoriji Čačka. Pojavljuju se svuda - u dvorištim, stanovima, ulazima stambenih zgrada, ali i u unutrašnjosti prostorija.

"Pre neki dan zvala me je žena koja je ušla u špajz da uzme šerpu i skuva ručak, kad u šerpi zmija", priča za RINU Dejan Bisenić koji već godinama dolazi na lice mesta, na sebi svojstven način rešava ovaj problem, kupi zmije koje su se pojavile bez ikakvog straha i odnosi ih daleko u prirodu.

Kako ih oterati?

Uprkos brojnim savetima, skoro pa dokazano je da konkretna preventiva od ovih opasnh gmizavaca ne postoji. Pojedini pominju paljenje vatre kao potencijalno rešenje, ali Bićenić naglašava da od toga nema nikakve koristi i da se zmije ne plaše ni vatre, ni dima.

"Jedino rešenje i jedino na šta reaguju jeste sumpor u prahu koji se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci i koji se posipa na otvorenom prostoru, Ali, to sve dok ne pokisne, jer nakon toga više nema koristi mora prostor da se nasipa ponovo", pojasnio je. Podsetimo i da razni mirisi nisu prihvatljivi za njih, kao što su amonijak, sirće, eterična ulja, sumpor u prahu i naftalin. Amonijak je miris koji najmanje podnose. Dovoljno je natopiti stare krpe sa njim i ostaviti na nekoliko mesta u dvorištu. Sličan efekat ima i sirće kada se tretiraju površine oko bazena.

Koje opasne zmije žive u Srbiji?

Ulje karanfilića i cimeta u kombinaciji svojim mirisom rasteruje ove gmizavce. Zaobilaze mesta gde je postavljen naftalin. 


Tagovi

Zmija Šerpa Dejan Bisenić Sumpor Naftalin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...