Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 03.03.2020. 11:00

Vanredno stanje: Kina šalje 100.000 pataka u borbi protiv najezde skakavaca

Kina će poslati patke u Pakistan kako bi pomogla u borbi protiv velike najezde skakavaca koja predstavlja pretnju regionalnoj prehrambenoj sigurnosti.

Foto: Depositphotos/wrangel
  • 228
  • 10
  • 0

Pakistanske vlasti proglasile su vanredno stanje jer su suočeni s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu useve, dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane. Kina će, kako bi pomogla u njihovoj borbi, poslati 100 hiljada pataka koje će biti raspoređene na 4.827 kilometara od istočne provincije Cejiang do Pakistana, koja deli granicu s provincijom Ksinjiang.

Istraživači ističu da su se patke pokazale kao efikasna metoda u suzbijanju najezde skakavaca koja se dogodila pre 20 godina. Naime, 2000. godine, 700.000 pataka i kokošaka poslato je u Ksinjiang kako bi se borili protiv skakavaca koji su proždirali preko 3,8 miliona hektara useva i travnjaka, piše Independent.

"Jedna patka može pojesti više od 200 skakavaca dnevno. Imaju tri puta veću borbenu sposobnost od kokošaka", rekao je istraživač Lu Lizi. Dodao je da je verovatnije da će patke ostati u grupi, zbog čega je lakše upravljati njima nego kokoškama. 

Poljoprivrednici pozivaju na ostavke

Upotreba pataka kao "biološkog oružja" jeftinija je i ekološki prihvatljivija alternativa pesticidima, dodao je Lu.

Skakavci koji su opseli Pakistan podstaknuli su premijera Imrana Kana da proglasi vanrednu situaciju početkom ovog meseca radi zaštite useva i poljoprivrednika. Poljoprivrednici veruju da ministarstva nisu dovoljno brzo preduzela mere za rešavanjem problema sa skakavcima te pozvali vladajuće da daju ostavku.

"Vlada je nedavno shvatila važnost situacije, ali verujemo da su izgubili dragoceno vreme u kojem su mogli rešiti deo problema“, rekao je Zafar Hajat iz Kancelarije poljoprivrede Pakistana.

Najveća najezda u poslednjih 70 godina

Preko milijardu skakavaca prisutno je u zemljama istočne Afrike. Prvi talas došao je iz Etiopije i Somalije, gde se narod suočio s najgorom najezdom ovih insekata u poslednjih 25 godina. Pustinjski skakavci sada napadaju i Keniju, stvarajući najveću najezdu u poslednjih 70 godina. U Etiopiji su skakavci stigli do vrlo plodne zemlje u dolini Rift te opustošili pašnjake u Keniji i Somaliji. Rojevi dnevno mogu preći i do 150 km i sadržavati između 40 i 80 miliona jedinki po km2.

Drugi talas dolazi, skakavci će pojesti sve useve 19 miliona gladnih ljudi

Osim nedostatka stručnosti u kontroli suzbijanja štetočina, u Keniji je ponestalo i pesticida, Etiopiji je potrebno više aviona za tretiranje, a u Somaliji i Jemenu ne postoji sigurnost za istrebljivače, jer se u tim zemljama vode građanski ratovi.


Tagovi

Najezda skakavaca Patke Kina Pakistan Poljoprivreda Nestašica hrane


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]