Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 08.09.2020. 18:00

Vatrena stihija: Stradalo oko 2.000 svinja, radnik zadobio lakše ozlede

Veruje se da je do 2.000 svinja stradalo u požaru koji je zahvatio jednu farmu u Severnoj Irskoj, a radnik je lakše povređen.

Foto: JumpStory
  • 64
  • 3
  • 0

U stravičnom požaru koji se razbuktao na jednoj farmi u Severnoj Irskoj stradalo je, prema prvim procenama, oko 2.000 svinja. Radnik koji je u to vreme bio na gazdinstvu, zadobio je lakše opekotine.

Vatrena stihija se dogodila sinoć, 7. septembra nešto pre 21:00 sat i to u mestu Kilkil, na jugoistoku zemlje, stoji u saopštenju severnoirske vatrogasne službe.

Za agriland, portparol vatrogasno-spasilačke službe ove zemlje komentarisao je ovaj nesrećni slučaj otkrivši da su požar gasile četiri vatrogasne ekipe, zajedno s timom za spašavanje životinja i zapovednom jedinicom za podršku, kao i tankerom za vodu

"Vatrogasci su radili u teškim uslovima kako bi sprečili širenje vatre na susedne zgrade. Međutim, veruje se da je otprilike 1.500 do 2.000 svinja izgorelo i uginulo", dodao je. Kaže i da je požar pod kontrolu stavljen do 23:50 h te da se veruje da je do zapaljenja došlo slučajno.

Podsetimo, sličan se požar i to tri puta većih razmera, pre dve godine desio i u susednoj Hrvatskoj.

Iako su prvi podaci govorili o stradanju hiljadu životinja, na kraju je čak 10.000 svinja i prasića smeštenih na svinjarskoj farmi PIK-a Vinkovci u Andrijaševcima izgorelo u nezapamćenom požaru. Kao uzrok spominjao se kvar na električnim instalacijama.

Pred sam kraj prošle godine u Bugarskoj je na svinjarskoj farmi izgorelo gotovo 3.000 svinja 

U stravičnom požaru izgorelo 770 krmača i 1.980 prasića

Farma je bila u vlasništvu bugarsko-autrijske kompanije "Agro SIP", izgrađena je 2015. godine u sklopu modernog kompleksa od tri farme svinja, fabrike stočne hrane i klanice i to prema svim ekološkim zahtevima. 


Tagovi

Požar na farmi Irska Stradale svinje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.