Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija
  • 13.09.2020. 18:00

Veliki porast globalnog tržišta robota u poljoprivredi do 2025. godine

Tržište poljoprivredne robotizacije je u porastu i to zbog nedostatka radne snage kao i zahteva potrošača i zakonodavstva za održivom proizvodnjom hrane.

Foto: Flickr/This is Engineering
  • 108
  • 4
  • 0

Nestašica radne snage i održiva proizvodnja hrane glavni su pokretači rasta prodaje robota u sektoru poljoprivrede. U holandskoj banci ABN AMRO istražili su, a onda i mapirali globalno tržište dronova, robota za mužu i hranjenje, poljskih robota, autonomnih traktora pa i srodnih mašina kao i hardvera i softvera za analizu podataka, navodi futurefarming.

Predviđa se prosečni godišnji rast od 15 odsto

Prema proračunima i procenama banke, postojeće svetsko tržište za "agritech" sektor iznosi 6,2 milijarde evra. Nestašica radne snage, pojačana efektima izbijanja Covid-19 na međunarodna putovanja migranata i sezonskih radnika, kao i zahtevi potrošača i zakonodavstva za održivom proizvodnjom hrane glavni su pokretači rasta za očekivano udvostručavanje 2025. Prosečni godišnji rast predviđa se za 15 odsto.

Al Virgo: Robot koji može da bere više vrsta plodova

Holandski proizvođači trenutno imaju tržišni udeo od 11 odsto (715 miliona evra), uglavnom zahvaljujući dominantnim tržišnim udelima kada je reč o robotima za mužu i ishranu, a s kompanijom "Lelyem" na čelu. Ukupni promet ove vrste tehnologije u toj zemlji može da naraste na 2,5 milijarde evra do 2030. godine, s prosečnim godišnjim rastom od 13 odsto.

ABN AMRO takođe mapira postojeće prepreke koja narušavaju rast i mogućnosti ovoga sektora, a to su zakoni, manjak znanja i nedovoljan pristup subvencijama, finansiranju i privatnom kapitalu.

Za rast zaslužan nedostatak radne snage

Početkom 2020. godine 18 odsto holandskih poljoprivrednika i uzgajivača povrća u plastenicima zabeležilo je nedostatak radne snage. Broj je pao na oko 14 odsto, što je mnogo više u odnosu na tri odsto od pre četiri godine.  

Holandski proizvođač robota za branje špargle "Cerescon" početkom ove godine čak je evidentirao nedostatak od 30 odsto za ručnu berbu tog povrća. Zbog nestašice, troškovi ove vrste rada rastu što dovodi do većeg zanimanja poljoprivrednika za robotska rešenja.

Održiva proizvodnja hrane

Svetska populacija, kao i broj onih u srednjoj i višoj klasi rastu, što treba zadovoljiti efikasnijom proizvodnjom hrane iz, s druge strane, sve manje raspoloživih površina za uzgoj. 

EK predlaže: Manje pesticida i đubriva, ali i podsticaji za organsku proizvodnju?

Preferencije potrošača za održivu i organsku hranu, kao i zakonski propisi kojima se smanjuju količine hemijskih sredstava zaštitu useva, kao što je Strategija EU Od njive do trpeze, stvaraju dodatni pritisak na proizvodnju, ali će verovatno i ubrzati interesovanje poljoprivrednika za robotizaciju.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Robotizacija Radna snaga Globalno tržište robota Roboti u poljoprivredi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.