Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrane
  • 26.05.2022. 15:00

Vrane prave velike štete - gubici i do 20.000 evra

Ptice mogu uništiti uzgajane kulture i obrati rod pre nas. Velikih problema imaju u Nemačkoj.

Foto: Depositphotos/Gelpi
  • 291
  • 29
  • 1

Vrane oduvek predstavljaju veliki problem za poljoprivrednike. Mogu u potpunosti da unište tek zasejane useve, ali i mlade iznikle biljke. Dešava se i da oberu rod pre nas.

U Nemačkoj ove godine bilježe pravu invaziju. Dakle, poljoprivredni proizvođači u Baden-Virtembergu zbog vrana trpe velike štete, a za pojedine kompanije iznos je i do 20.000 evra, navodi Agrarheute. Nemačko udruženje poljoprivrednika LBV traži od političara da uvedu potrebne kontramere na osnovu Izveštaja o štetama za 2021. godinu.

Velika jata

Poljoprivrednici su tada prijavili štete od gačaca i gavrana koji pripadaju porodici vrana. Jata od 200 jedinki sleću na polja, a najviše trpe usevi kukuruza. Oko 60 odsto nastalih šteta je na ovoj kulturi, a slede ju šećerna repa, suncokret, ozima pšenica, soja, usevi voća i povrća.

U zavisnosti od farme i useva, iznosi su dosezali nekoliko hiljada evra godišnje. Gubitak semena kukuruza koštao ih je do 20.000 evra. Proizvođači jagoda su imali velikih problema, jer su ptice napadale zrele plodove.

Ptice i puževi u napadu na jagode - kako sačuvati plodove?

Šteta se kretala do 25.000 evra.

Nije se lako odbraniti

Prema istraživanju sedmičnog lista BW Agrar iz 2022. godine, 42 odsto ispitanih farmera imalo je probleme sa vranama, a oko 21 odsto je prijavio probleme sa šumskim golubovima.

Zaštita useva je teška, kompliovana i neizvesna. Strašila daju efekat samo u početnim danima, a ptice se brzo naviknu na njih. Protivgradne mreže se često probijaju. Plinski topovi su se našli na udaru stanovništva koje kritikuje primenu ove mere.

"Pritužbe naših farmera su sve veće, a šteta je ponekad ogromna", objašnjava Jirgen Mojrer, predsednik Odbora za biljnu proizvodnju.

LBV zahteva ne samo efikasne mere borbe, već i efikasnu regulaciju populacije ptica. Ističe se da je njihova brojnost dostigla neverovatan nivo. Zahteva se da se dozvoli upotreba zvučnih rasterivača (plinskih topova) i lov na njih.


Tagovi

Vrane Štete od ptica Gavrani Štete na kukuruzu Gačci Brojnost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.