Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 21.09.2022. 15:00

Yara obustavlja proizvodnju đubriva u belgijskom pogonu

Proizvodnja amonijaka u Evropi je gotovo duplo skuplja nego u drugim delovima sveta.

Foto: Depositphotos/jarous (ilustracija)
  • 112
  • 19
  • 0

Norveška Yara, jedan od najvećih svetskih proizvođača đubriva, saopštila je u utorak da će u idućih nekoliko dana obustaviti proizvodnju u svojoj belgijskoj jedinici, kao deo šireg plana smanjenja proizvodnje u Evropi, a koji je vezan uz povećanje cene gasa

Za proizvodnju đubriva potrebna je velika količina energije, a značajan skok cena gasa već je podstakao nekoliko proizvođača, uključujući Yaru, da smanje proizvodnju, navodi Reuters

Evropske fabrike đubriva smanjuju proizvodnju amonijaka zbog visokih cena gasa

Godišnji proizvodni kapacitet u belgijskom mestu Tertre, smeštenom u blizini granice s Franucuskom, iznosi 400.000 tona amonijaka, 950.000 tona AN đubriva i 800.000 tona azotne kiseline, saopštila je kompanija. 

Radnici sve saznali iz medija

Ovom vešću je ostalo zatečeno 280 radnika te fabrike.

"Najavu o zatvaranju fabrike saznali smo iz novina", rekao je sindikalac Lionel Kebela.

On smatra da u komunikaciji nedostaje reč "privremeno". Podseća da, kao što je najavljeno krajem avgusta, grupacija namerava zaustaviti proizvodnju zbog previsoke cene energenata. 

"Gašenje, prvobitno planirano za 15. septembar, odloženo je za 3. oktobar zbog stabilizacije cena plina. A nije isključeno da će se rok još pomeriti", naglasio je dodajući da će u slučaju privremenog prekida proizvodnje radnici Tertrea nastaviti da rade na poslovima održavanja fabrike, piše lalibre.be.  

Skupa evropska proizvodnja

U svakom slučaju, prekid, bio privremen ili ne, dovešće do pada ponude amonijum nitrata (AN) od 10 odsto na francuskom tržištu, što uglavnom planiraju kompenzovati proizvodnjom u jedinici Montur-de-Bretanj na zapadu te zemlje, izjavio je predsednik Yara France Nikolas Broutin.

Pojasnio je da se istovremeno povećava uvoz amonijaka u Evropu, a dolazi iz SAD-a, Trinidada i Tobaga i Australije gde je njegova proizvodnja puno jeftinija.

"Tona amonijaka proizvedena na teritoriji Evrope košta 2.500 dolara u poređenju s 1.300 dolara na međunarodnom tržištu", naglasio je za francetvinfo

Do sada je amonijak većinom dolazio iz Rusije, a uvoz je obustavljen posle njenog rata s Ukrajinom. Nedavno je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio da će podržati ideju ponovnog pokretanja izvoza kroz Ukrajinu samo ako Moskva isporuči ratne zarobljenike. 

Ruski amonijak u zamenu za ratne zarobljenike: Zelenski ima uslov za isporuku đubriva

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu ideju.

"Da li su ljudi i amonijak ista stvar?", komentarisao je tada. 


Tagovi

Yara Proizvodnja amonijaka Cena plina Proizvodnja đubriva Evropsko đubrivo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta