Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 29.07.2020. 09:00

Za godinu i po dana prijavljeno 37.000 sezonskih radnika

U Srbiji je u jeku rad na poljima, u voćnjacima i postrojenjima za preradu, a brojke NALED-a pokazuju da više od 400 poslodavaca koristi elektronski sistem prijave sezonskih radnika.

Foto: Julijana El Omari
  • 144
  • 6
  • 0

U proteklih godinu i po dana od početka primene zakona i aplikacije za prijavljivanje sezonaca, angažovano je 37.000 sezonskih radnika, što je u državnu kasu po osnovu naplaćenih poreza i doprinosa unelo oko 3,3 miliona evra, odnosno oko 390 miliona dinara, istražuje Tanjug, a prenosi RTV.

Prema podacima NALED-a, tokom rada na sezonskim poslovima, polovini od 80.000 koliko se procenjuje da ih ima u poljoprivredi, prvi put je omogućeno da im budu plaćeni porezi i doprinosi tokom angažovanja.

Broj prijava sezonskih radnika povećan za 600 posto

Kako smo ranije pisali, u prvih devet i po meseci 2019. godine od kad je počela primene novog rešenja, kojim je eliminisana komplikovana procedura zaključivanja ugovora na papiru i odlaska na šaltere, prijavljeno je čak 25.600 sezonskih radnika, što znači da je u narednih manje od godinu dana, prijavljeno 11.400 sezonaca.

U ovom momentu, kažu iz NALED-a, nije zahvalno praviti poređenje statistike za prvih šest meseci ove godine sa istim periodom prethodne, obzirom da je početkom 2019. počela primena e-prijave sezonaca, a u aprilu i maju ove godine bilo je ograničeno kretanje zbog virusa korona.

Više od 400 poslodavaca koristi elektronski sistem prijave

Kako je ranije navedeno na sajtu sezonskiradnici.gov.rs, nova najniža osnovica doprinosa važiće od 1. januara do 31. decembra 2020. godine i iznosiće 25.801,00 dinara ("Službeni glasnik RS", broj 93 od 26.12.2019. godine). Iznos stope doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje je umanjena na 25,5 odsto ("Službeni glasnik RS", broj 86 od 06.12.2019. godine). Shodno navedenim izmenama ukupan iznos obaveze po radniku, po danu angažovanja će za 2020. godinu iznositi 322,51 dinara.

U Srbiji je u jeku rad na poljima, u voćnjacima i postrojenjima za preradu, a brojke NALED-a pokazuju da više od 400 poslodavaca koristi elektronski sistem prijave sezonskih radnika.

11 godina odlične saradnje sa sezoncima vraća nadu da se dobar radnik može naći, ali i zadržati

U ovoj godini beleži blago povećanje broja prijavljenih radnika putem aplikacije. Sezonci su najviše angažovani na pripremi poljoprivrednog zemljišta, branju povrtarskih ili voćarski plodova, na njihovom sortiranju.


Tagovi

Sezonski radnici Ograničeno kretanje Naled Poslodavci Elektronska prijava PIO Branje voća Branje povrća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta