Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 13.03.2020. 12:15

Za izvoz na rusko tržište sada potreban kapacitet hladnjača od 200 umesto 500 tona

Po novoj Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, izvoznici šljiva, trešanja, višanja, jagoda, malina, borovnica, kupina, ribizli, drenjina, brusnica i sličnog sitnog voća, moraće u vlasništvu ili zakupu da imaju hladnjaču kapaciteta najmanje 200 tona.

Foto: JumpStory
  • 387
  • 14
  • 0

Izvoznici svih vrsta voća iz Srbije u Rusku Federaciju, osim jabuka, breskvi i nektarina, ubuduće će lakše plasirati robu na to tržište, zahvaljujući novim pravilima po kojima je neophodni minimalni kapacitet hladnjača smanjen sa 500 na 200 tona, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Liberalniji uslovi odnose se i na povrće

Po novoj Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, izvoznici šljiva, trešanja, višanja, jagoda, malina, borovnica, kupina, ribizli, drenjina, brusnica i sličnog sitnog voća, moraće u vlasništvu ili zakupu da imaju hladnjaču kapaciteta najmanje 200 tona. Liberalniji uslovi za skladišne kapacitete odnose se i na povrće.

U čemu je problem sa izvozom srpskog voća u Rusiju?

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da će ovakva odluka mnogim poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije dodatno olakšati izvoz na rusko tržište i podsećaju da je to rezultat intenzivnih razgovora i dobre saradnje nadležnih službi i resornih ministarstava dveju zemalja.

Mali broj firmi koje imaju veće kapacitete

Podsetimo, preprošle godine je uredbom o izvozu smanjen broj registrovanih firmi koje mogu da izvoze u Rusiju sa oko 650 na 50. Pravo na izvoz dobile su samo firme koje imaju skladišne kapacitete veće od 500 tona u hladnjačama. Tada je Ministarstvo poljoprivrede navelo da je uredba doneta u dogovoru sa služnom za sanitarni nadzor iz Rusije koja je tražila da se broj hladnjača smanji na 55 do 60 kako bi kontrola mogla da bude bolja i kako ne bi došlo do reeksporta voća.


Tagovi

Izvoz Hladnjače Kapacitet hladnjače 200 tona Ministarstvo poljoprivrede Izvoz za Rusiju


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...