Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 10.02.2022. 13:05
  • Braničevski okrug, Požarevac

Za nedelju dana stiže oko 1.000 tona đubriva za ratare Braničeva - postignut dogovor

Grad Požarevac će učestvovati kao treći partner, ponudiće se đubrivo od 750 evra za Braničevski region. To nisu neograničene količine, prva tranša od okvirno 1.000 tona, biće dostupna za pet do sedam dana, kaže Nedeljko Savić iz UPP "Stig" za Agroklub.

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 1.035
  • 177
  • 0

Nakon održanog sastanka, Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Stig" postiglo je dogovor sa predstavnicima ministrstva, potvrdio je za Agroklub predsednik udruženja Nedeljko Savić.

Podsetimo, Ministarstvo je izašlo sa predlogom subvencionisanja cene uree od 750 evra, mogućnost učestvovanja članova Udruženja u radnoj grupu za izradu zakona o profesionalnom poljoprivredniku i rešavanja problema zakupa zemljišta privatnih lica prema kome vlasnik dobija subvencije, a ne proizvođač koji obrađuje datu površinu.

Kompromis, a ne najsrećnije rešenje

"Ono što smo mi sinoć usvojili kao Udruženja, jeste da smo prihvatili tu njihovu pomoć. Međutim, to nije najsrećnije rešenje, ali to je jedan kompromis. Grad Požarevac će učestvovati kao treći partner, ponudiće se đubrivo od 750 evra za Braničevski region. To nisu neograničene količine, to je jedna intervencija, prva tranša od okvirno 1.000 tona, biće dostupna za pet do sedam dana, druga tranša za prolećne kulture biće do 15. marta kod nas", otkriva nam Savić.

Podsetimo, kako bi se rešila kriza sa cenama mineralnih đubriva, Ministarstvo poljoprivrede je ukinulo carine za nabavku "veštaka" iz trećih zemalja, odnosno arapskog sveta i sa Dalekog istoka i ponudilo kratkoročne kredita za nabavku đubriva, koje će davati 10 banaka sa kojima je postignut dogovor.

Drugi predlog Ministarstva bio je da Udruženje ponudi dva člana koji će biti deo radne grupe za izradu pomenutog zakona.

11 predloga za bolji položaj poljoprivrednika: Šta se traži od Ministarstva?

"Oni smatraju da će taj zakon da reši i akcize, i visinu subvencija i način na koji mi možemo da ubacimo obradive površine u setvenu strukturu. Dakle, oni su nama rekli, biće javne rasprave, iznesite svoje predloge, a da li će to tako da funkcioniše - to ćemo tek da vidimo. To je njihova ponuda, mislim da nema razloga da odbijemo tako nešto. A, ako se to zloupotrebi, nije do nas."

Naš sagovornik najavljuje da će se raditi na tome da se Udruženje dodatno učvrsti i da će "napraviti priču" sa udruženjima iz Velikog Gradišta, Petrovca na Mlavi i Malog Crnića. 


Tagovi

Udruženje Stig Nedeljko Savić Protest Dogovor Profesionalni poljoprivrednik Zakup zemljišta Cena đubriva Urea


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Šta znate o kraljevačkom kajmaku i siru? Bogami, ništa dok ne probate, a onda... Uskoro više na Agroklubu! :)