Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktori
  • 02.09.2023. 09:00

Zamareti: Možemo očekivati porast broja električnih i hibridnih traktora

Kakva će se mehanizacija koristiti u budućnost - upitali smo predsednika izbora Traktor godine - evo što nam je rekao.

Foto: Agroklub
  • 77
  • 25
  • 0

Da li će u bliskoj budućnosti mašine zameniti ljude, pitanje je koje se nameće vrlo često u svim granama privrede. Ni poljoprivreda nije izuzetak.

Kakvu ćemo mehanizaciju u poljoprivredi koristiti u budućnosti upitali smo Fabia Zamaretija, predsednika izbora Traktor godine (TOTY) - međunarodne nagrade za najbolje traktore na tržištu, koju dodeljuje 25 agrarnih medija širom Evrope, uključujući i Agroklub koji predstavlja Hrvatsku.

Fabio Zamareti za Agroklub: Pre 20 godina je bilo lakše izabrati traktor godine

Agro industrija prolazi kroz ubrzanu evoluciju, a traktori imaju ključnu ulogu u toj transformaciji. Svedoci smo revolucije u njihovom dizajnu, tehnologiji i efikasnosti. Oni više nisu samo alat za oranje ili povlačenje teškog tereta. Oni postaju pametniji, svestraniji i održiviji nego ikada pre.

Traktori sa veštačkom inteligencijom

Jedan od ključnih trendova koji oblikuje budućnost traktora je integracija naprednih tehnologija. Kombinirajući tehnike precizne poljoprivrede sa vrhunskom senzornom tehnologijom, mogu raditi sa izvanrednom tačnošću, minimizirajući otpad i maksimizirajući produktivnost.

"Pokušajte da zamislite traktore sa veštačkom inteligencijom i mogućnošću mašinskog učenja, koji su sposobni da analiziraju uslove zemljišta, nadziru zdravlje useva i rade prilagođavanje u realnom vremenu za optimalni rod. Ova revolucija u preciznoj poljoprivredi ne samo da koristi poljoprivrednicima nego doprinosi održivom i efikasnom poljoprivrednom sektoru" kazao je Fabio Zamareti.

On smatra da je održivost pokretačka snaga budućnosti poljoprivrednih traktora. Proizvođači ulažu velika sredstva u razvoj ekološki prihvatljivih rešenja, s jakim fokusom na smanjenje emisija, potrošnje goriva i sveukupno smanjenje uticaja na životnu sredinu.

"Možemo očekivati ​​porast broja električnih i hibridnih traktora na obnovljive izvore energije. Ovi čisti i tihi traktori ne samo da poboljšavaju kvalitet vazduha, već i smanjuju zagađenje bukom, stvarajući zdravije okruženje za poljoprivrednike i obližnje zajednice" istakao je predsednik izbora Traktor godine i naglasio da budućnost poljoprivrednih traktora ima veliki potencijal za automatizaciju i autonomni rad.

"Zamislite flotu traktora koji rade zajedno u isto vreme, kojima upravlja središnji sistem ili čak rade samostalno, vođeni GPS-om i sofisticiranim senzorima".

TotY 2024: U novoj trci za prestižnog Oskara industrije 13 traktora

Ljudska ruka je osnova

Ovaj nivo automatizacije biće revolucija u načinu na koji poljoprivrednici rade, nastavlja Fabio, omogućujući im da se usredsrede na zadatke veće vrednosti te im povećavajući ukupnu efikasnost. To je uzbudljiva perspektiva koja će promeniti lice poljoprivrede kakvu danas poznajemo.

Međutim, važno je zapamtiti da među svim tim naprecima i svom tom tehnologijom, ljudska ruka ostaje osnova.

"Traktori mogu postati pametniji i autonomniji, ali uvek će zavisiti od veštih poljoprivrednika koji će ih voditi i nadzirati. Tehnologija bi uvek trebalo da nadopunjuje ljudsku stručnost, a ne da je zameni" zaključio je Zamareti. 

Pogledajte video:

 


Tagovi

AgroRocks 2023 TOTY Budućnost mehanizacije Električni traktori Hibridni traktori Traktor godine Fabio Zamareti


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr