Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni kriminal
  • 16.02.2019. 09:00

Zašto bi policija trebala imati traktore?

Džon Dir 6630, ukrašen policijskim obeležjima prepoznatljivom plavom i žutom bojom 2010. godine bio je glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku. Akcija je svih ovih godina zaživela u britanskoj policiji.

Foto: Facebook/North Yorkshire Police Rural Taskforce
  • 268
  • 14
  • 0

Kada je pre devet godina u Linkolnširu (Lincolnshireu), na istoku Engleske predstavljen policijski traktor, mnogi su se zapitali, čemu će služiti vozilo koje i nije toliko brzo i okretno prilikom, recimo, hvatanja kriminalaca. Ipak, cilj britanske policije nije bio lovljenje alkoholizovanih poljoprivrednika ili begunaca, kao što je to bio slučaj početkom februara u Teksasu, nego podizanje svesti o tehnikama prevencije poljoprivrednog kriminala, a tu se posebno misli na krađu vozila. 

Na malom Džon Diru bežao policiji sat vremena po njivi

Džon Dir (John Deere 6630), ukrašen policijskim obležjima, prepoznatljivom plavom i žutom bojom tada je bio glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku. 

Traktor često učestvuje na poljoprivrednim sajmovima (Foto: FB/Facebook/North Yorkshire Police Rural Taskforce)

Naime, ovom se akcijom želelo uticati na poljoprivrednike da "označe" vlastite traktore sa Smartvaterom (pametnom tečnošću, op.a.) proizvedenom u jedinstvenim serijama koja se može videti pod UV svetlom tako da se traktor, u slučaju krađe, može lakše identifikovati

"Izgled traktora je zabavan, ali iza njega stoji ozbiljna poruka - shvatiti ruralni kriminal, ali i blisko sarađivati sa lokalnom zajednicom. Poljoprivredni kriminal može imati velik uticaj na poljoprivrednika, jer ako je traktor ukraden, čovek može izgubiti posao i sredstva za život", izjavio je tada glavni inspektor Fil Vikers (Phil Vickers) koji je došao na ovu ideju. 

Naime, tih su godina u Velikoj Britaniji mnogi traktori ukradeni i verovatno preusmereni u istočnu Evropu i Rusiju. Samo u 2009. godini ukradeno je 2.000 traktora vrednih 42 miliona funti (preko 93 miliona KM). Tada su traktori i poljoprivredna mehanizacija bila na vrhu popisa lopova u Velikoj Britaniji, pisao je tada Daily Mail

Ova je praksa prihvaćena i u drugim delovima Velike Britanije, pa su i druge firme donirale vozila, a jedan od traktora je u 2017. godini dobio i ime - Bobi (Bobby), a ime mu je dala tada osmogodišnja Emili Vodat (Emily Woodyatt). Treba napomenuti i da jedna od britanskih policijskih stanica ima Fejzbuk stranicu posvećenu ruralnom kriminalu - North Yorkshire Police Rural Taskforce

Nakon Džon Dirovog poteza, priključio se i Nju Holand (Foto: Geograph/Andy Farrington) 

Nisam pronašla podatak da li je stopa poljoprivrednog kriminala, odnosno ukradenih traktora smanjena pomoću Bobija i njegovih prijatelja, ali čini se kako šest ukradenih vintage traktora u januaru, nije bilo obojeno pametnom tečnošću. 

Bilo bi zanimljivo videti slične traktore i na našim ulicama. Šta mislite, koliko bi posla oko poljoprivrednog kriminala mogli imati? 


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni kriminal Krađa traktora John Deere Smartwater Policijski traktor Bobby


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.