Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena
  • 08.03.2023. 07:30

Zašto su mimoze simbol Dana žena, koje značenje nose lale, a gde su nestali karanfili?

Dan žena je prilika da iskažemo poštovanje i zahvalnost ženama širom sveta

Foto: Depositphotos/lisaaMC
  • 108
  • 5
  • 0

Međunarodni dan žena kojeg obeležavamo 8. marta prilika je da se proslave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Na njega se gleda i kao na dan kada jednostavno možemo iskazati poštovanje i zahvalnost ženama širom sveta. 

Danas ćemo na poklon najčešće dobiti cveće koje se najviše kupuje majkama, suprugama, prijateljicama, ali i koleginicama i bakama. Koju vrstu, zavisi od trendova, a oni se, setiće se stariji čitaoci - menjaju. 

"Ko ne voli karanfile, ne treba ni da živi", najpoznatiji je citat iz kultnog filma Slobodana Šijana, Davitelj protiv davitelja. Upravo je ovo cveće obeležavalo Dan žena za vreme bivše Jugoslavije. Danas niko više ne poklanja karanfile, na koje se gleda kao na artefakt bivšeg sistema. Ali, oni su globalno i dalje simbol 8. marta. Na prvom Međunarodnom svetskom danu žena 1911. godine, žene su upravo s crvenim karanfilima izašle na ulicu demonstrirati za svoja prava glasa.

Veliku simboliku ima i mimoza koja se čini kao vrlo nežan i krhak cvet, ali je zapravo otporan i može da raste bilo gde. Tereza Matei, jedna od prvih žena u italijanskoj politici odgovorna za to što je mimoza postala simbol ovoga dana, još davne 1946. godine. Tada je kao učenica izbačena iz škole jer je kritikovala antisemitske zakone tadašnje fašističke Italije. Mimozu je izabrala jer je skromna i mogla se pronaći bilo gde u Italiji.

Na našim se prostorima, ali i globalno, često poklanjaju ruže koje su, istina, više simbol ljubavi, a ne otpora. Pa oni koji su propustili Dan zaljubljenih, imaju se prilike iskupiti danas.  

Tu su i nežne lale za koje se veže značenje savršene i duboke, bezuslovne ljubavi. Sezona im je započela, simbol su proleća i sigurno će danas mnoge razveseliti. 

Gerberi su globalno vrlo popularno cveće koje se koristi u mnogim prilikama. Njihova je simbolika povezana s radošću, zabavom, ali i uspehom pa ih možemo vezati i uz današnji dan. 

Mi vam želimo srećan Dan žena, obeležile ga uz cveće ili ne jer, kako Ida Prester kaže, njega možemo kupiti i same, ono što je potrebno je razmišljati o onim ženama koje su ponižene, zlostavljane i bez svojih prava. Za cveće ćemo lako. 


Tagovi

Dan žena Osmi mart Karanfili Mimoze Gerberi Ruže Simbolika Ida Prester Slobodan Šijan Cveće Lale


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao