Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 11.07.2022. 10:00

Zašto topolsko grožđe ove godine može samo za industriju?

Mile Vasiljević iz Topole ove godine svoje grožđe može da proda samo za industriju, izvoza neće biti.

Foto: Toppress
  • 203
  • 40
  • 0

Za manje od 15 dana opštinu Topola je dva puta pogodilo nevreme. Prvi put su štetu pretrpela sela Donje Jasenice: Junkovac, Natalinci, Pavlovac, Šume, a ovoga puta oštećena su sela Gornja Trnava, Ovsište, delovi sela Plaskovac, Vinča, Ljubeselo, prenosi Toppress.

Ponovo je najveća šteta na poljoprivrednim usevima i to na voću. Veliku štetu na vinovoj lozi je pretrpeo voćar Mile Vasiljević i kako kaže u njegovom vinogradu neće biti prve klase.

"Gajimo sorte Italija i Hamburg, oštećenja su velika, ne samo na grozdovima već i na lozi. U subotu uveče smo radili zaštitu da spasimo ako možemo ovo što je ostalo za vino, jer će da istruli sve. Grad je padao prvo pet minuta sa slabijom kišom, zatim posle 20 minuta opet, pa opet treći put i sva tri talasa su bila velika", kaže ovaj voćar

Gubici su veliki, kako objašnjava Vasiljević

Treći put je bilo najgore grad je bio veličine oraha, tu su štete velike i to na mnogim voćnim vrstama. Bilo je strašno, čuo sam rakete ali niko se nije nadao da će tako biti“, rekao je Vasiljević i naglasio da oštećeno voće iz njegovog vinograda može samo za industriju, izvoza neće biti.

Pored vinove loze velike štete su i na kajsiji, nektarini, šljivi, ratarskim usevima i povrću.

Podsetimo da je pre nešto više od dve nedelje nevreme u ovom kraju ostavilo pustoš iza sebe. Kukuruz je bio presečen na pola - savio se do zemlje, plastenici pokidani, povrtarske biljke su stradale sto posto.

Grad u šumadijskim selima ostavio pustoš: "Pobran" kukuruz, plastenici pokidani

"Za svega nekoliko minuta vetar i grad su uništili sve. Letina je uglavnom obrana, usevi uništeni, ne znam da li je u pojedinim njivama nešto ostalo od biljaka, to je neverovatno. U dvorištu crep na sve strane, porazbijana stakla na kući, plastenici pokidani - vetar ih odneo. Ne znam više šta da vam kažem, jer ovako nešto ni na filmu nisam gledao, prosto neverovatno", rekao je za lokalni medij Saša Pantić.


Tagovi

Nevreme Šteta na voću Uništena vinova loza Mile Vasiljević Šteta u vinogradu Grad Kiša


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)