Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 29.11.2023. 14:20

Završen prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta: Dokle se stiglo?

Poljoprivrednici su izložili okvir u kojem žele da posluju. To se odnosi na terminsku prodaju i generalno uređenje tržišta prilikom otkupa i skladištenja te robe.

Foto: Depositphoto/HighwayStarz
  • 481
  • 50
  • 0

Danas je u Vladi Srbije održan prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze, a pored predstavnika udruženja poljoprivrednika sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, Narodne banke, Produktne berze Beograd, kao i predstavnici Robnih rezervi. Cilj sastanka je bio da se analizira postojeći zakonodavni okvir kojim je uređeno tržište, da se saslušaju predlozi za izmenu postojećih propisa i da se nađe najbolje rešenje za terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda.

"Pokazali su volju i želju da se nešto uradi, da se promeni nešto što se tiče naše berze. Izneti su predlozi za Narodnu banku da dobijemo papir, hartiju od vrednosti sa kojom ćemo moći da odemo u banku da dignemo kredit i sa kojom možemo kasnije da trgujemo", rekao je iz Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata Dušan Tornjanski.

Sastanak u Kisaču: Šta je rečeno o dizelu, tržištu, subvencijama, PIO dugu?

Poljoprivrednici su izložili okvir u kojem žele da posluju. To se, kako kaže iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Daniel Kovačević, odnosi na terminsku prodaju i generalno uređenje tržišta prilikom otkupa i skladištenja te robe.

"Oni su prihvatili da je to realno, da je izvodljivo i napravili su već neke korake u smislu da su odredili koje institucije treba da prisustvuju sledećem sastanku, da pregledaju koji zakoni i pravilnici odgovaraju trenutnom stanju, pošto zakoni postoje, ali nisu primenljivi zbog nekih starih običaja koji su i dalje aktuelni u Srbiji", rekao je Kovačević.

Sledeći sastanak 21. decembra

Održavanje narednog sastanka je predviđeno za 21. decembar i činiće ga nešto izmenjen sastav, pošto će se više razgovarati o tehničkim aspektima sprovođenja zahteva poljoprivrednika.

"U suštini, to nije naš posao poljoprivrednika. Naše je da kažemo šta mislimo da radimo, njihovo je da oni nama to isporuče kao završni sistem. Jako puno stvari u dosadašnjem načinu poslovanja je nelogično i ne ide nam na ruku. Tu pričam o poljoprivrednicima i svim nelogičnostima koje koriste različiti subjekti na tržištu, gde se tom prilikom neosnovano bogate. To je u stvari suština naših razgovora, da se taj odnos promeni i da mi naš proizvod možemo da prodamo na slobodno tržište", rekao je Kovačević


Tagovi

Sastanak u Vladi Radna grupa Slobodno tržište Uređenje tržišta Predstavnici poljoprivrednika Dušan Tornjanski Danijel Kovačević


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?