• Bolest konja
  • 16.09.2020. 15:00

Zbog afričke bolesti konja zabranili uvoz svih kopitara i njihovih prerađevina

Osim zabrane uvoza, Kina će pojačati i suzbijanje insekata koji bi mogli da prenesu bolest na transportnim vozilima, stoji u saopštenju Carinske uprave.

Foto: Depositphotos/anjajuli
  • 62
  • 3
  • 0

Nakon izbijanja afričke bolesti konja (AHS) u Maleziji, Kina je zabranila njihov i uvoz drugih kopitara i njihovih prerađevina. Osim toga, ta će zemlja pojačati i suzbijanje insekata koji bi mogli da prenesu bolest na transportnim vozilima, stoji u saopštenju Carinske uprave.

U Maleziji pet slučajeva zaraze konja

Malezijska nacionalna novinska agencija (BERNAMA) je izvestila da je pet grla sa afričkom konjskom bolesti u Terenganu eutanazirano kako bi se sprečilo širenje bolesti.

"Otkrili smo da su sve životinje u dobi između sedam i 15 godina zaražene na dan 27. avgusta, a to su potvrdili i uzorci krvi koji su poslati u laboratorij na analizu", kratko su saopštili.

Više od 130 grla uginulo zbog afričke kuge konja

Nijedan novi slučaj nije otkriven u toj državi od kada su potvrdili prvo izbijanje ove bolesti smrtonosne za konje, a prema izveštaju o praćenju Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Bolest prenose insekti

Podsećamo, Kina je u aprilu izjavila da testira konje u svojim pograničnim područjima nakon što je na Tajlandu otkrivena ta bolest. Tada je u ovoj azijskog zemlji uginulo više od 100 grla, a radilo se o prvom izbijanju takve bolesti izvan afričkog kontenta nakon 30 godina.

AHS prema podacima OIE potiče iz središnjih tropskih regija Afrike odakle se proširila u južnu i severnu regiju tog kontinenta, a prenose je male mušice, insekti iz grupe diptera (dvokrilci) naziva Biting Midges. 

Konji koji pate od ove bolesti imaju groznicu praćenu visokom temperaturom iznad 39°C, otežano dišu, oči su im krvave, desni blede te gube na kilaži. Ipak, virus ne uzrokuje smrt kod svih slučajeva zaraze.


Tagovi

AHS Afrička bolest konja Kina Malezija Konji Insekti Prenošenje Biting Midges


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Acimovicima ne treba more, oni su sebi napravili ambijent primorskog dvorista. palme, kaktusi, južno... Pročitaj celu belešku »