Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 19.02.2019. 12:00

Zbog afričke kuge u Srbiji u toku odstrel divljih svinja

Javno preduzeće Vojvodinašume, realizuje redukcioni odstrel divljih svinja, u skladu sa instrukcijama za sprečavanje širenja afričke kuge svinja.

Foto: JP Vojvodinašume
  • 1.279
  • 65
  • 1

U područje visokog rizika svrstana su i dva lovišta posebne namene JP Vojvodinašume i to: Vršačke planine i Deliblatska peščara. U navedenim lovištima kako je saopštilo Javno preduzeće Vojvodinašume instrukcijom je predviđen pojačan odstrel divljih svinja i dovođenje njihovog brojnog stanja do biološkog minimuma (biološkim minimumom se smatra 50 odsto od optimalnog brojnog stanja divljih svinja u lovištu).

Matični fond u Vojvodinašumama je 4.400 svinja

U lovišta Deliblatska peščara i Vršačke planine upućeni su zaposleni u Službama za lovstvo iz drugih Šumskih gazdinstava, na ispomoć pri izvršenju redukcionog odstrela kolegama iz ŠG Banat - Pančevo.

"Matični fond u Vojvodinašumama je 4.400 svinja, to je na površini od 109.000 hektara. Biološki mimimum znači da optimalno brojno stanje moramo da prepolovimo. Dakle 50 odsto od optimalnog brojnog stanja je biološki minimum na koji moramo da dovedemo stanje svinja konkretno u ovom i još jednom našem lovištu", objašnjava izvršni direktor JP Vojvodinašume za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo, Branislav Stankov za RTV. 

EU izdvaja 154 miliona evra za borbu protiv bolesti životinja i biljnih štetočina

Kako je bolest kod divljih svinja sada teško uočiti, jer su prekrivene zimskim krznom, tek nakon uzorkovanja odstreljenih životinja znaće se da li je neka bila zaražena. Ukoliko nisu - meso odlazi u komercijalnu prodaju.

"Mi smo zaštitnici prirode i zaštitnici divljači, i na ovaj način smo zaista krajnje odgovorno pristupili svemu. Preventivno vršimo selektivni odstrel, upravo iz razloga da, ukoliko se kod nekih jedinki pojavi afrička kuga, u saradnji sa ministrastvom i veterinom, adekvatno postupamo i sve preventivne mere primenimo kako bismo sprečili dalje širenje", navodi zastupnik ogranka šumskog gazdinstva Pančevo, Željko Sušec, za RTV. 

Afrička kuga svinja pojavila se u temišvarskoj regiji

Podsećamo, Afrička kuga svinja pojavila se početkom februara u temišvarskoj regiji, na oko 40 kilometara od granice sa Srbijom. Ovakva situacija zahteva pojačanu aktivnost i opreznost, uputstva su izdata kako lovcima tako i drugim subjektima kada je u pitanju ponašanje u vezi sa pojavom bolesti.

Naredba o merama sprečavanja širenja afričke kuge svinja

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je nadležne institucije, vlasnike, uzgajivače i lovce da se pridržavaju propisanih mera kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, zbog širenja te zarazne bolesti domaćih i divljih životinja u regionu.

"Definisana su područja visokog i umerenog rizika sa kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama, takođe, doneli smo opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima. Iz razloga neposredne ugroženosti od pojave ove bolesti u Republici Srbiji pristupili smo strogoj kontroli prometa i uvoza živih svinja, proizvoda i sporednih proizvoda poreklom od svinja" saopštili su ranije u Ministarstvu poljoprivrede.

Bolest za koju ne postoji lečenje 

Afrička kuga svinja, iako isključivo bolest domaćih i divljih svinja, veoma je opasna i može u vrlo kratkom vremenskom periodu da uništi kompletan svinjski fond u jednoj zemlji.

"Radi se o izuzetno opasnoj bolesti kod koje ne postoji ni lečenje, ni vakcinacija i izuzetno je teška za kontrolu i suzbijanje. Za razliku od Mađarske, gde je registrovan jedan slučaj i bolest je odmah zaustavljena na tom nivou, u Rumuniji je bolest uzela toliko maha da je cela zemlja zahvaćena," izjavio je Đorđe Janku, epizootiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Zrenjaninu, a prenosi portal Ilovezrenjanin. 

Najbitnije u celoj priči je da se bolest kako je dalje Janku pojasnio brzo dijagnostifikuje i preduzmu adekvatne mere kako se ne bi širila. Zbog toga je neophodno da se uključe kompletno lokalne samouprave, lovačka udruženja, veterinarske službe, proizvođači svinja i svi koji imaju bilo kakav kontakt sa domaćim i divljim svinjama. 

Kako je saopšteno u područje umerenog rizika svrstano je 15 lovišta JP Vojvodnašume, u kojima je previđeno sproveđenje niza mera donetom Naredbom i Instrukcijom.


Izvori

RTV


Tagovi

Afrička kuga svinja Rumunija JP Vojvodinašume Delibatska peščara Vršačke planine Branislav Stankov Željko Sušec


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.