• Električni kamioni
  • 10.08.2020. 07:30

Žele da se poljoprivredni proizvodi prevoze električnim kamionima

S obzirom na to da se 75 odsto poljoprivrednih proizvoda u Americi prevozi kamionima, koalicija sastavljena od 15 saveznih država želi da se koriste oni na električni pogon zbog očuvanja životne sredine.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 78
  • 4
  • 0

Koalicija sastavljena od 15 država kao i glavni grad Vašington nameravaju da podstaknu korišćenje električnih vozila srednje i teške kategorije, uključujući kamione za prevoz tereta, piše modernfarmer.

Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), najveći pojedinačni sektor otpreme tereta je poljoprivreda, što znači da se najviše ovih vozila koristi u te svrhe. Dakle, novi plan ili njegov početak, ako se usvoji, imaće velike efekte na industriju.

Do 2050. sva vozila će biti električna?

Prema podacima iz 2012. godine, 22 odsto isporučene robe u SAD-u bili su poljoprivredni proizvodi, uključujući pripremljenu hranu, žitarice i drvo, a oko 75 odsto tih proizvoda prevozilo se kamionima.

Koalicija se okupila nakon najave Savezne države Kalifornije gde će zahtevati sve veći postotak električnih vozila. Taj prvobitni plan, povećavao bi se od svog početka 2024. godine, tako da bi 100 odsto svih kamiona kupljenih u Kaliforniji bilo električno do 2045. godine.

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Preostalih 14 država nisu u potpunosti razradile detalje plana, a mogu i ne moraju precizno da prate kalifornijski način. Cilj je postavljen tako da do 2030. godine bude 30 odsto delomično električnih vozila, a do 2050. sva bi trebalo da budu na električni pogon.

Države koje su se pridružile ovoj koaliciji imaju snažan poljoprivredni sektor. Mnoge su vodeće u određenim delovima industrije poput Njujorka sa mlečnim proizvodima ili Vašingtona sa jabukama i ostalim koštičavim voćem.

Važna su ulaganja u ruralnu infrastrukturu

Problem predstavlja izgradnja infrastrukture u ruralnim područjima kako bi se obezbedilo da električni kamioni mogu da dođu do poljoprivrednih proizvoda. To će dosta koštati, ali u pogledu energetske nezavisnosti i javnog zdravlja to je važna stavka.

Mali električni kamioni, teretna vozila i slično, tek počinju da dobijaju na tržišnoj važnosti, ali veliki tegljači i dalje se čine daleko od masovnog usvajanja. Zameniti američki teretni prevoz sa fosilnih goriva na takav pogon čini se kao težak zadatak iako se radi na tome. Ti ciljevi mogu da se sprovedu i da se tako osigura da useve i druga poljoprivredna dobra proizvođači isporučuju isključivo električnim vozilima.

Tesla najavio izradu električnih kamiona

Trend električnih vozila i dalje je u porastu, a nakon što su mala vozila zabeležila dobru prodaju i prihvaćenost na tržištu, proizvođači žele da razviju nova, veća vozila.

aCar: Novo električno vozilo namenjeno i poljoprivrednicima

Tako je najpoznatiji proizvođač električnih vozila Tesla najavio izradu svog Cybertrucka koji ima funkciju da se pretvori u pick up, a kako navodi oilprice kompanija se pohvalila sa 650.000 rezervacija za to vozilo i saopštila će prva takva vozila biti dostupna krajem sledeće godine.


Tagovi

Električna vozila Električni kamioni Amerika Prevoz poljoprivrednih proizvoda


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj celu belešku »