Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 12.04.2023. 15:00

Žitarice globalno: Trgovina pada, kako izgleda prognoza proizvodnje pšenice?

Kukuruz se manje koristio u stočnoj hrani u EU, a porasla je upotreba pšenice u hrani na kineskom tržištu.

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 194
  • 57
  • 0

Globalna trgovina žitaricama u 2022./23. je dodatno revidirana naniže, dok je prognoza za svetsku proizvodnju pšenice za 2023. neznatno porasla u odnosu na prošli mesec.

Najnovija prognoza Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO pokazuje da je svetska proizvodnja žitarica neznatno povećana na 2.777 miliona tona. U odnosu na prošlu godinu nivo je niži za 1,2 odsto. Do povećanja je došlo zbog povećanja proizvodnje krupnozrnih u Australiji i Ukrajini.

Manje kukuruza u stočnoj hrani u EU

Kada je u pitanju prognoza svetske upotrebe žitarica u 2022./23. ona iznosi 2.779 miliona tona. U odnosu na prošlu godinu to je pad od 0,7 odsto. Očekuje se manje korišćenje kukuruza za stočnu hranu u Evropskoj uniji. Globalna upotreba krupnozrnih će pasti na 1.479 miliona tona, dok će porasti za pšenicu na 780 miliona tona zbog porasta na kineskom tržištu.

Povećanje za 5,8 miliona tona prognozirano je za globalne zalihe, i to na 850 miliona tona, a povećane su one za krupnozrne žitarice i pšenicu. 

Kada je u pitanju svetska trgovina žitaricama, ona se predviđa na 469 miliona tona, što predstavlja pad. Revizija proizilazi iz smanjenja od 6,1 miliona tona na prognozu svetske trgovine krupnozrnim za 2022./23., koja sada iznosi 217 miliona tona.

Više pšenice u Evropskoj uniji, a manje u Rusiji

Globalna proizvodnja pšenice u 2023. je neznatno povećana i sada iznosi 786 miliona tona. U Rusiji se očekuje da će pad uzgoja ozime ograničiti količine. Takođe se prognozira da će veliki broj ukrajinskih poljoprivrednika odustati od uzgoja zbog niskih cena i vojnog sukoba.

Protesti urodili plodom? Ukrajina obustavlja izvoz četiri glavna useva u Poljsku

SAD i Kanada s druge strane povećavaju proizvodnju. U Indiji se očekuje da će žetva 2023. godine premašiti petogodišnji prosek. Dobra žetva se očekuje i u Turskoj, Pakistanu i Iranu, dok deficit padavina u Alžiru, Tunisu i manjem delu Maroka diktira slabiji prinos.

Setva kukuruza je završena u Brazilu, a suša u Argentini deluje na ovaj usev. Očekuje se da će Južna Afrika ostvariti drugi najveći prinos usled povoljnih vremenskih prilika.


Tagovi

FAO Proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Proizvodnja kukuruza Zalihe žitarica 2023


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.