• Bio krompir
  • 13.07.2019. 19:00
  • Beč, Austrija

Bečki penzioneri u domovima jedu krompir uzgojen na gradskim površinama

Bečka poljoprivredna dobra sade preko 40 vrsta različitog povrća, a godišnji prinos iznosi i do 70.000 tona. Krompir je najpopularniji.

Foto: Pixabay/ukrtor
  • 204
  • 10
  • 0

Grad Beč sa svojih 1.900 hektara poljoprivredne površine ubraja se u jednog od najvećih austrijskih proizvođača organske hrane. S preko 40 godina iskustva u uzgoju bio voća i povrća Beč u Austriji ujedno ima i ulogu pionira. 

Na gradskim se površinama uzgajaju različite vrste žitarica (pšenica, raž, ječam, pir, zob i kukuruz), krompir te drugo povrće poput paradajza, krastavaca, salate i paprika. Bečka poljoprivredna dobra sade preko 40 vrsta različitog povrća, a godišnji prinos iznosi i do 70.000 tona. Prednost pri tome imaju stare sorte, a prihrana biljaka vrši se uglavnom bio kompostom koje dolazi iz bečkog preduzeća za zbrinjavanje otpada, izveštava eurocommpr.hr. 

Jedan od najpopularnijih je krompir kojim se prvenstveno snabdevaju bečki domovi za penzionere. Njihova godišnja potrošnja krompira iznosi oko 350 tona. Krompir se uzgaja na površinama gradskog bio centra u Lobau, a do nedavno se rod prevozio u Donju Austriju na skladištenje. 

Sade voćke za građane na Dunavskom ostrvu - prednost daju starim sortama

Ipak, Grad Beč, koji još od 2000. godine i u području poljoprivrede sprovodi aktivne mere zaštite klime, sada je to iz ekoloških razloga odlučio promeniti. Pronađen je kooperacijski partner u bečkom okrugu Simering, gde će se u buduće skladištiti bečki krompir. Ova promena dovodi do smanjenja emisije CO2 za 40 tona godišnje, a krompir će na sto penzionerskih domova stizati još svežiji.


Tagovi

Bio krompir Beč Penzioneri Stare sorte


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.