• Voćke za građane
  • 02.07.2019. 08:00

Sade voćke za građane na Dunavskom ostrvu - prednost daju starim sortama

Uz pomoć nekoliko udruženja i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno je 30 raznih voćaka. Pri izboru voća, pazilo se da su otporne na klimatske promene, a prednost je data starim sortama.

Foto: Pixabay/AlbiF
  • 118
  • 35
  • 0

Grad Beč ne prestaje oduševljavati svojim kreativnim projektima kojima želi podići nivo kvaliteta života u gradu. Kako bi proslavili 30 godina postojanja Dunavskog ostrva, omiljenog mesta Bečana za opuštanje i odmor, iz Grada su najavili projekat sadnje voćaka na njemu. Uz pomoć nekoliko udruženja i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno je 30 raznih voćaka, od jabuka i krušaka, pa sve do kajsija i šljiva. Pri izboru voća pazilo se da su otporne na klimatske promene, a prednost je data starim sortama.

Ideja za ovaj projekat potiče iz Bečkog Novog Mesta gde je pre sedam godina zasađena prva voćka. U međuvremenu se projekat razvio do te mere da sada njihov voćnjak broji preko 400 stabala o kojima se brinu volonteri uz pomoć stručnjaka. Za svaku je voćku zadužen jedan volonter koji se uz pomoć stručnih osoba brine o njoj, tj. orezuje, okopava i  prihranjuje je. Volonteri su ljudi svih generacija koji se zanimaju za baštovanstvo ili jednostavno žele doprineti zajednici u kojoj žive. I na Dunavskom ostrvu svaka voćka ima svog volontera, javlja eurocommpr.at.

Do berbe prvih plodova voća na Dunavskom ostrvu, proći će još neko vreme. Trešnjama, jabukama i kruškama treba i po nekoliko godina da rode. Kada voćke rode svaki će građanin moći besplatno ubrati nekoliko plodova, tj. onoliko koliko mu stane u obe ruke. Kako bi građani lakše pronašli lokaciju voćnjaka, trenutno je u izradi aplikacija "Fruitmap". Digitalna karta prikazivaće gde se voćka nalazi, da li je zrela za branje i ko je volonter koji se o njoj brine.

Podsetimo, nedavno smo pisali o tome kako je Beč postavio 1.000 česmu kako bi pomogao svojim građanima i tako se borili protiv klimatskih promena. Takođe, u gradskim su područjima odlučili posaditi kombinaciju višegodišnjih biljaka.


Tagovi

Voćke za građane Besplatno Beč Dunavsko ostrvo Stare sorte


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi