Ludaški beli luk je brend sela Šupljak, odnosno na mađarskom Ludaš, a uzgaja ga svaka druga kuća.
Sadnja belog luka je u toku, a punom parom rade stanovnici naselja Šupljak (mađarski Ludaš) na severu Bačke. Ludaški beli luk je brend sela, a uzgaja ga svaka druga kuća.
Tibor Sakač je jedan od najvećih proizvođača belog luka, koji ima oko četiri jutra pod ovom kuluturom.
"Beli luk su sadili i moji roditelji, a mi iz godine u godinu povećavamo površinu. Koristimo i mehanizaciju, a radnike je sve teže obezbediti. Suša je odnela polovinu roda ove godine", priča Sakač za Dnevnik.
U ovom selu se mera za površinu određuje - motikom. Osam motika je jedno katastarsko jutro, lanac čini 10 motika, a hektar 14 motika.
Dodaje da, kada je rod normalan, prinos bude od četiri do 4,5 tone po jutru, a tona najboljih glavica se odvaja za reprodukciju. Ističe da je važna agrotehnika, a posebno prihrana stajnjakom, veštakom ili preko lista.
"Važno je primeniti zaštitu protiv muva, gljivica i plamenjače. Belom luku ne treba mnogo vlage, a tokom suše mnogo zalivanja može da ga upropasti. Važno je da se ne uzgaja više od dve godine na istoj parceli", savetuje Sakač.
Cena konzumnog luka je od 215 dinara do 239 dinara za kilogram, a semenski je skuplji. Osim rinfuznog prodavanja, luk se i plete u vence, pa se i takav može naći u ponudi. Takvom luku je cena od 500 do 700 dinara. Mnoge domaćice luk aranžiraju kao bidermajer, koji ukrašava špajz.
Foto: jackmac34 / Pixabay
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka