Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva povrća
  • 23.03.2022. 18:00

Cvekla se seje ranije jer podnosi hladnije dane

Veliki je potrošač kalijuma, a zatim fosfora. Potrebne su joj manje količine azota, jer njegov višak dovodi do stvaranja korena sa šupljinama.

Foto: Depositphoto/dementevajulia
  • 310
  • 43
  • 0

Cvekla je izuzetno zdravo korenasto povrće. Osim korena, možemo koristiti mlade listove koji su bogati vitaminima. Nije zahtevna i najčešće se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Seje se ranije, jer dobro podnosi hladnije dane.

Koren može biti ljubičast, žut i beo, a izuzetno je cenjen zbog pozitivnog uticaja na zdravlje. Sadrži dosta gvožđa i kobalta, jer ima važnu ulogu u nastanku vitamina B12 koji deluje na formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Setva cvekle

Ovo povrće ne podnosi kiselu pH reakciju. Odgovara joj neutralno, propusno, dobro drenirano zemljište. Dolomitno brašno se dodaje kada je zemljište kiselo, u količini od 0,5 l po m². Na peskovitom je potrebno dodati kompost ili humus, dok je na zbijenom, glinovitom potrebno dodati pesak u količini od jedne kante na 1m². Sade se na osunčanim lokacijama koje su zaštićene od vetra.

Veliki je potrošač kalijuma, a zatim fosfora. Potrebne su joj manje količine azota, jer njegov višak dovodi do stvaranja korena sa šupljinama. Od mikroelemenata važna je snabdevenost borom.

Pepeo od drveta sadrži velike količine bora, mangana i drugih makro i mikroelemenata. Kako bi zadovoljili zahteve cvekle prema ovim mineralima, potrebno je primeniti pepeo. Pola čaše se pospe na jedan dužni metar prilikom okopavanja i posle se usev zalije.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Na istoj parceli ili banku se može uzgajati tek posle tri do četiri godine.

Veliki je potrošač kalijuma (Foto: Depositphoto/belchonock)

Ne odgovara joj đubrenje svežim stajnjakom iz dva razloga: povećava se rizik pojave gljivičnih oboljenja što doprinosi nagomilavanju nitrata u korenu. Najbolje uspeva posle mahunarki, tikve, paprike, krastavca.

Setva u toplo zemljište

Setva se obavlja kada se zemljište zagreje na 10ºC. Na temperaturi od 15 do 20ºC niče za tri dana, a na nižim temperaturama potrebno je da prođe od šest do 10 dana. Na pripremljenom zemljištu, banku, naprave se plitki kanalići na udaljenosti od 30cm. Njihova dubina je između tri i četiri centimetra. U redu se seme seje na razmak od osam do 10 centimetara, a kada se radi o jednokličnom, taj razmak je manji, od četiri do pet centimetara.

Posle setve potrebno je zemljom prekriti seme. U slučaju pojave mraza, usev je potrebno zaštititi agrotekstilom. Cvekla niče za nedelju dana. Posle nicanja potrebno je biljke prorediti na razmak od oko pet centimetara.

Aktiviranje semena

Kako bi ubrzali klijanje i nicanje cvekle, potrebno je aktivirati seme. To ćemo postići ako ga stavimo u kesicu od gaze ili tankog platna i potopimo u toplu vodu temperature od 25 do 30ºC. Ostavimo sledećih 48h. Vodu je potrebno promeniti dva puta u toku dana, ujutro i uveče.

Drugi način aktivacije je da ga stavimo između navlažene gaze koju držimo u najlon vrećici ili kutiji. U oba slučaja potrebno je omogućiti dotok vazduha i proveravati vlažnost kako se ne bi došlo do sušenja klice. Temperatura prostorije treba da je oko 20ºC. Seme će proklijati za dva do tri dana, ali vodite računa o vlažnosti slojeva gaze.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Cvekla Setva cvekle Prolećna setva Setva povrća Aktiviranje semena Uzgoj cvekle


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!