Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 17.09.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bač

Dejan Gajić: Na malom posedu dobri prinosi i solidna zarada

Dejan Gajić iz Bača bavi se proizvodnjom paradajza, paprike i kupusa na površini od jednog katastarskog jutra. On i devojka rade sve sami od rasađivanja do berbe i prodaje i tvrdi na osnovu sopstvenog iskustva da se dobri prinosi i solidna zarada mogu ostvariti i na malim površinama.

Foto: Rada Milišić
  • 1.085
  • 48
  • 0

Dejan Gajić iz Bača bavi se proizvodnjom paradajza, paprike i kupusa na površini od jednog katastarskog jutra. On i devojka rade sve sami od rasađivanja do berbe i prodaje i tvrdi na osnovu sopstvenog iskustva da se dobri prinosi i solidna zarada mogu ostvariti i na malim površinama.  

Proizvodnjom povrća na otvorenom polju Dejan Gajić iz Bača počeo je da se bavi pretprošle godine kada je na maloj površini od 10 ari posadio beli luk. Prošle godine odlučio se za proizvodnju paprike na površini od pola katastarskog jutra, a ovih dana bere i papriku i paradajz, a obilazi i zasad kupusa.

"Startovao sam sa belim lukom, imao sam dobar rod - jednu tonu - odličnog kvaliteta, ali nisam mogao da ga prodam. Morao sam da ga nosim po pijacama. Obzirom da ga je u tom trenutku bilo puno u ponudi i cena mu je bila niska, prodavao sam ga i kod kuće kilogram po kilogram, nigde u okolini nije bilo otkupa, tako da sam na kraju bio u blagom minusu. Upravo zbog toga odustao sam od te proizvodnje i prošle godine na površini od pola katastarskog  jutra zasadio papriku," kaže Dejan i napominje da je bez problema papriku prodao i da je sa cenom bio zadovoljan.

Kako prepoznati i sprečiti plamenjaču paprike?

Berba počela prvih dana septembra

To je bio razlog da ove godine ponovo zasadi 15.000 struka paprike, 3.500 paradajza i oko 4.000 kupusa. Cela parcela je pod sistemom za navodnjavanje kap po kap.

"Tokom celog perioda vegetacije povrće je bilo u odličnom stanju, redovno sam obilazio parcelu tako da sam preventivno delovao. Rod je odličan, a prve plodove paprike počeli smo brati početkom meseca i od tada gotovo svakodnevno moja devojka Isidora i ja beremo. Ne plaćamo radnike, to nam se ne bi isplatilo, sve poslove od rasada do berbe obavljamo nas dvoje," objašnjava Dejan.

Kako napominje ovogodišnji rod je odličan, plodovi su zdravi ujednačeni te zahvaljujući velikoj potražnji u Baču mogu da prodaju sve što tokom dana uberu. Cena se kreće oko 70 dinara po kilogramu. Uporedo sa berbom paprike teče i berba paradajza.

"Naberemo dnevno od 500 do 600 kilograma paradajza, nosimo ga kući, imamo velike posude u kojima ga u 3 do 4 vode peremo, a zatim ga po narudžbini naših kupaca pasiramo i cedimo sok. Cena za litar soka od paradajza je 50 dinara, većina kupaca dolazi kod nas kući, mada i mi nosimo po narudžbini na kućnu adresu." 

Dejan i Isidora sve rade sami 

Do sada su Isidora i Dejan obrali povrće sa trećine parcele i kako napominju zadovoljni su, te se nadaju da će rod i sa preostalog dela biti dobar i kvalitetan.

Na osnovu dosadašnjeg iskustava Gajić napominje da je proizvodnja povrća na malim površinama, baš kakva je njihova isplativa i da se može ostvariti solidna zarada pod uslovom da ne angažuju radnu snagu nego sve poslove rade sami.

"Do sada smo radili na otvorenom polju, ali naši planovi  su okrenuti ka plasteničkoj proizvodnji. Tako ćemo biti u mogućnosti da ranije sadimo i beremo ali i da imamo poizvodnju više vrsta povrća tokom cele godine što je i smisao povrtarske proizvodnje," kaže Dejan.

Protiv zelenog uvenuća paradajza, borite se direktno na parceli

Kvalitet na prvom mestu 

On napominje da mu je kao povrtaru i kao stručnjaku sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta najvažniji kvalitet proizvoda i da će u tom pravcu ići i dalje.

"Povrtarstvo zahteva mnogo posla od rasađivanja do berbe i prodaje.  Do sada nismo imali ni dana odmora, nismo stigli ni da otputujemo negde. Potpuno smo se posvetili poslu na njivi, vodeći računa i o najmanjim sitnicama. Nama je stalo da naši proizvodi budu kvalitetni, da ukoliko ih tretiramo strogo vodimo računa o karenci. Nakon završetka berbe paradajza i paprike dozreće kupus, a nakon toga treba parcelu dobro okrečiti, srediti i pripremiti za narednu godinu. Nadama se da ćemo bar otići na zimovanje i dobro se odmoriti i narednu sezonu dočekati spremni i odmorni," kaže na kraju naš sagovornik.


Tagovi

Uzgoj belog luka Uzgoj povrća Uzgoj paprike Uzgoj paradajza Uzgoj kupusa Dejan Gajić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D