Pretraživanje tekstova
Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to biljke stvaraju više kukurbitacina, odnosno, gorke materije. Mnogo je faktora koji mogu da izazovu stres i dovesti do gorčine plodova.
Potrošači i uzgajivači krastavca svake godine susreću se sa pojavom gorkih plodova. Do toga uglavnom dolazi zbog sadržaja kukurbitacina, materije koju stvaraju vrste iz porodice tikvi Cucurbitaceae.
Nežno, mlado povrće tikvenjača odlična je hrana za brojne životinje. Upravo je svrha kukurbitacina da zaštiti plodove. Što je on više gorak, to će ga životinje više izbegavati. Na taj način biljka ima šansu da stvori zrelo seme za dalju reprodukciju.
Različite sorte i hibridi ne stvaraju istu količinu pomenute materije. Za neke se zna da je uopšte ne proizvode. Njen sadržaj u plodovima povećava se kada je usev izložen nekom stresu. Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to se u povrću akumulira više gorke materije. Zato za sadnju odaberite kvalitetan rasad.
Krastavac je povrtarska vrsta koja ne podnosi senku. Nedostatak osvetljenja ili dugotrajno tmurno i oblačno vreme može da uzrokuje ovu pojavu. Međutim, stalna izloženost suncu takođe je jedan od uzroka gorčine. Potrebno je da plodovi budu zaštićeni od direktne izloženosti sunčevim zracima. Kako bi se to postiglo neophodno je napraviti senku ili uzgajati ih između redova kukuruza koji formira senku.
Dugotrajna suša i visoke temperature kombinacija su koja će siguno rezultirati veoma gorkim plodovima. Takođe, suvišna vlažnost nepovoljno deluje na biljke.
Nikada za zalivanje useva krastavca ne koristite hladnu vodu jer će se samo pogoršati situacija. Kvašenje hladnom vodom uzrokuje stres. Navodnjavanje obavljajte tokom jutra i uveče.
Za proizvodnju navedenog povrća obavezno je odabrati propusna zemljišta. Ukoliko ih gajimo na glinovitoj, zbijenoj zemlji već u startu stvaramo uslove da biljka bude pod stresom.
Obratite pažnju i na ishranu. Ukoliko usevi pate od manjka azota i kalijuma, plodovi će biti gorki.
Ne đubrite biljke svežim stajnjakom jer će se na taj način povećati sadržaj azota u zemljištu što će dovesti do nastanka kukurbitacina.
U plastenicima treba izbegavati promaju zbog nagle promene temperature i vlage vazduha. Ona najniža tokom dana treba da je 20°C, a noćna 18°C. Kada se vrednosti tokom dana povećaju iznad 28°C, biće više gorkih plodova.
I variranje temperature jedan je od uzročnika. Ukoliko je visoka preko dana i niska u toku noći, to deluje stresno na povrće.
Kada smo već ubrali ili kupili gorke krastavce postoje razne tehnike kojima možemo smanjiti gorčinu. Ljuštenjem povrća redukuje se sadržaj tih materija jer ih najviše ima upravo u kori.
Jedan od načina je da se odreže deo uz peteljku i protrlja se presečeni deo. Pena koja se stvori uklanja se zato što su sa njom izašle i navedene supstance iz ploda.
Takođe, možemo povrće kojima je odsečen taj deo potopiti u vodu tokom 12 sati. Kod plodova koji su izrazito gorki, preporuka je da se voda promeni nekoliko puta jer ona će izvući sve te materije.
Krastavce možemo iseći, posoliti i ostaviti 10 do 15 minuta. So takođe dobro apsorbuje tečnost i gorčinu.
Tagovi
Uzgoj krastavca Propusna zemljišta Kukurbitacin Gorki plodovi Zalivanje krastavca Sveži stajnjak
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.