Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorčina krastavaca
  • 26.06.2021. 14:00

Gorki plodovi krastavca, šta se može učiniti?

Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to biljke stvaraju više kukurbitacina, odnosno, gorke materije. Mnogo je faktora koji mogu da izazovu stres i dovesti do gorčine plodova.

Foto: Depositphotos/ChamilleWhite
  • 2.192
  • 91
  • 0

Potrošači i uzgajivači krastavca svake godine susreću se sa pojavom gorkih plodova. Do toga uglavnom dolazi zbog sadržaja kukurbitacina, materije koju stvaraju vrste iz porodice tikvi Cucurbitaceae.

Nežno, mlado povrće tikvenjača odlična je hrana za brojne životinje. Upravo je svrha kukurbitacina da zaštiti plodove. Što je on više gorak, to će ga životinje više izbegavati. Na taj način biljka ima šansu da stvori zrelo seme za dalju reprodukciju.

Uzgoj na propusnim zemljištima i bez svežeg stajnjaka

Različite sorte i hibridi ne stvaraju istu količinu pomenute materije. Za neke se zna da je uopšte ne proizvode. Njen sadržaj u plodovima povećava se kada je usev izložen nekom stresu. Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, to se u povrću akumulira više gorke materije. Zato za sadnju odaberite kvalitetan rasad.

Krastavac je povrtarska vrsta koja ne podnosi senku. Nedostatak osvetljenja ili dugotrajno tmurno i oblačno vreme može da uzrokuje ovu pojavu. Međutim, stalna izloženost suncu takođe je jedan od uzroka gorčine. Potrebno je da plodovi budu zaštićeni od direktne izloženosti sunčevim zracima. Kako bi se to postiglo neophodno je napraviti senku ili uzgajati ih između redova kukuruza koji formira senku.

Dugotrajna suša i visoke temperature kombinacija su koja će siguno rezultirati veoma gorkim plodovima. Takođe, suvišna vlažnost nepovoljno deluje na biljke.

Nikada za zalivanje useva krastavca ne koristite hladnu vodu jer će se samo pogoršati situacija. Kvašenje hladnom vodom uzrokuje stres. Navodnjavanje obavljajte tokom jutra i uveče.

Zašto se plod krastavca deformiše i kako na to uticati?

Za proizvodnju navedenog povrća obavezno je odabrati propusna zemljišta. Ukoliko ih gajimo na glinovitoj, zbijenoj zemlji već u startu stvaramo uslove da biljka bude pod stresom.

Obratite pažnju i na ishranu. Ukoliko usevi pate od manjka azota i kalijuma, plodovi će biti gorki.

Ne đubrite biljke svežim stajnjakom jer će se na taj način povećati sadržaj azota u zemljištu što će dovesti do nastanka kukurbitacina.

U plastenicima treba izbegavati promaju zbog nagle promene temperature i vlage vazduha. Ona najniža tokom dana treba da je 20°C, a noćna 18°C. Kada se vrednosti tokom dana povećaju iznad 28°C, biće više gorkih plodova.

I variranje temperature jedan je od uzročnika. Ukoliko je visoka preko dana i niska u toku noći, to deluje stresno na povrće.

Voda i so izvlače gorčinu plodova

Kada smo već ubrali ili kupili gorke krastavce postoje razne tehnike kojima možemo smanjiti gorčinu. Ljuštenjem povrća redukuje se sadržaj tih materija jer ih najviše ima upravo u kori.

Jedan od načina je da se odreže deo uz peteljku i protrlja se presečeni deo. Pena koja se stvori uklanja se zato što su sa njom izašle i navedene supstance iz ploda.

Takođe, možemo povrće kojima je odsečen taj deo potopiti u vodu tokom 12 sati. Kod plodova koji su izrazito gorki, preporuka je da se voda promeni nekoliko puta jer ona će izvući sve te materije.

Krastavce možemo iseći, posoliti i ostaviti 10 do 15 minuta. So takođe dobro apsorbuje tečnost i gorčinu.


Tagovi

Uzgoj krastavca Propusna zemljišta Kukurbitacin Gorki plodovi Zalivanje krastavca Sveži stajnjak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu