Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika krastavca
  • 10.05.2020. 10:00

Zašto se plod krastavca deformiše i kako na to uticati?

Pojava krivih plodova kod ovog povrća veoma je česta, ali se može prilično jednostavno sprečiti.

Foto: Depositphotos/etitarenko
  • 4.672
  • 109
  • 0

Nema povrtara koji u svojoj bašti ili plasteniku nije imao krastavce sa deformisanim - krivim plodovima. Da bi sprečili ovu pojavu potrebno je da znamo zbog čega nastaje i kako da na to utičemo. Mnogi faktori deluju na rast, razvoj i plodonošenje biljke krastavca.

Na primer, treba da izbegavamo sadnju na bankove gde smo ranije uzgajali povrće iz porodice tikvenjača - radi se o srodnicima krastavca i oni iz zemlje usvajaju ista hraniva koja su neophodna i njemu. Kada ga posadimo posle tikvica, duleka, lubenice ili dinje moramo da obratimo pažnju kada i u kojoj količini im dodajemo biljna hraniva, jer će u suprotnom biljkama biti slabo pristupačna.

Ne saditi u senci ni na istom mestu

Posebno treba izbegavati uzgajanje krastavca na istom mestu tokom više godina, jer su biljke podložnije napadu bolesti i štetočina. Uzastopnim gajenjem na istom mestu, biljke izlučuju u zemljište materije koje će sprečiti razvoj plodova sedeće godine. Zbog toga je potrebno menjati mesto uzgoja ili banak.

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Ovom povrću za rast i razvoj potrebna je svetlost i toplota. Nedostatak svetlosti negativno deluje na formiranje plodova i zato krastavce nikada ne treba saditi u senci. Prilikom sadnje izaberite osvetljena mesta i obratite pažnju na gustinu sadnje. Suviše gust usev treba ili prorediti ili otkinuti listove koji prave veliku zasenu. U periodima kada je vreme oblačno i nema sunca, veća je verovatnoća da će doći do pojave krivih plodova.

Optimalna temperatura za uzgoj je između 23 i 26°C. Ovo je posebno znajčajno kada je biljka u fazi cvetanja i plodonošenja. Što je temperatura veća, češće dolazi do pojave isušivanja plodova. Ukoliko u tom periodu nastupe dani sa nižom temperaturom, biljka je podložnija bolestima i češće se javljaju deformiteti. To je naročito izraženo u jesen, kada su jutra hladna.

Izbegavati hibridne sorte

Krastavac da bi stvorio plod, mora da ima dobro oprašivanje cvetova. Bez oprašivanja ili sa onim lošim daće plodove nepravilnog oblika. Veća je mogućnost da će do ove pojave doći kada u usevu imamo hibridne partenokarpne sorte - one kojima nije potrebno oprašivanje. Kada se klasične sorte uzgajaju pored partenokarpnih, daju više deformisanih plodova. Ova pojava je u vezi sa kvalitetom polena, pa obratite pažnju koje sorte i hibride uzgajate.

Detaljna uputstva za formiranje biljke krastavca

Veoma često do krivih plodova dolazi zbog lošeg vodnog režima i nepravilnog zalivanja. Kada koristimo hladnu vodu dolazi do nepravilnog izgleda ploda. Usled hladne vode biljka doživljava stres, posebno strada koren. Kako bi umanjila nastala oštećenja, biljka preusmerava hraniva i druge materije u koren umesto u plodove. Oni su onda izloženi gladovanju i zbog toga nastaju deformacije, a javlja se i žutilo na listovima.

Sušan period i nedovoljna snabdevenost vlage primoraće biljku da troši minimalnu količinu vode. Kako se smanjuje ova količina, tako se smanjuje i veličina ploda i on se krivi. Biljke krastavca su osetljive i na višak vlage u zemljištu. Koren je podložniji truljenju, a biljka usvaja manje hraniva.

Ne preterivati sa kokošijim đubrivom

Bez hraniva nema ni rasta, razvoja i plodonošenja biljaka. Samo izbalansiranom ishranom možemo biti sigurni da će usev biti napredan, imati dobar imunitet i doneti obilan rod. Što je manje korisnih materija dostupno biljci - to će biti manje plodova ili će imati nepravilan oblik i loš ukus. Navedeni slučajevi biće posebno izraženi ukoliko dođe do manjka azota, fosfora, gvožđa, bakra.

Nedostatak kalijuma posebno je značajan. Preterana upotreba kokošijeg, zatim đubriva od kvasca ili nekih biljnih hraniva može izazvati ispiranje kalijuma iz zemljišta. Ukoliko preteramo sa njihovom upotrebom dobićemo bujnu biljku na kojoj će biti manje sitnijih plodova.

Berba svakog drugog dana

Ova povrtna vrsta stvara mnogo plodova i veoma često možemo videti da su biljke preopterećene njima. Oni koji su ostavljeni dugo neubrani crpe biljku, troše vodu i hranu, a tokom vremena gube ukus, privlače insekte i bolesti. Što su duže na biljci, veća je verovatnoća da će i ostali plodovi imati deformisan oblik.

Zbog toga se beru svakog drugog ili trećeg dana. Na ovakav način berbe delujete, ne samo na izbegavanje iskrivljenosti plodova, već i na dugotrajnost biljke.


Tagovi

Uzgoj krastavca Krivi plodovi krastavca Sadnja na bankovima Uzgajanje krastavca Nedostatak svetlosti Optimalna temperatura Partenokarpne sorte Nepravilno zalivanje Nedostatak kalijuma Berba krastavca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.