Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seme
  • 29.01.2024. 10:30
  • Podunavski okrug, Smederevska Palanka

Idemo "u Afriku da sadimo papriku": Pregovori za izvoz semena na dalja tržišta

Prošle godine priznata je jedna nova sorta paprika, "moravska lepotica". U pitanju je paprika tipa ajvaruše i smelo tvrdimo da je najproduktivnija, sa najboljim ukusom i sa najvećim sadržajem suve materije, otkrio je za Agroklub Nenad Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo, koji je trenutno u pregovorima za izvoz semena u zemlje Severne Afrike.

Foto: AK grafika
  • 394
  • 117
  • 0

U Smederevskoj Palanci, u području već tada poznatom po povrtarskoj proizvodnji i na prostoru između dve velike reke, 1946. godine osnovan je Institut za povrtarstvo. Dakle, odmah posle Drugog svetskog rata, osetila se potreba za jednim takvim institutom, ili kako kaže sagovornik Agrokluba prof. dr Nenad Đurić, sadašnji direktor Instituta, "neki pametni ljudi su još tada na nivou one velike države ocenili da bi bilo potrebno osnovati institut koji će raditi na stvaranju novih sorata i hibrida povrća jer ishrana i zdravlje stanovništva umnogome zavisi od povrća, i to zdravog i kvalitetnog povrća".

"Ta naša misija traje već 78 godina tokom kojih je Institutu priznato više od 170 sorata i hibrida različitih povrtarskih kultura ovde u zemlji, ali i u zemljama u okruženju, a 24 sorte su nam registrovane u Evropskoj uniji. Institut konstatntno izvozi u zemlje u okruženju - u Rumuniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i BiH. Prošle godine smo posle dužeg perioda započeli izvoz u Hrvatsku, a vratili smo se sa jednom manjom količinom semena na tržište Slovenije", kaže Đurić i dodaje da su u prošloj godini u odnosu na prethodnu 2022. godinu povećali izvoz u zemlje u okruženju za 30 odsto.

Institut je u pregovirima za izvoz na daleka tržišta, otkrio je Đurić

"Vratili smo se i na tržište Belorusije, a bili smo nekada veliki izvoznici semena i u Ukrajinu, ali, na žalost, zbog aktuelne situacije, to nam je sada onemogućeno. Međutim, okrenuli smo se novim tržitima, Bliskom i Srednjem Istoku, pa smo u pregovorima za izvoz u Irak i Iran, kao i u zemlje na severu Afrike", kaže Đurić.

Od marta kreće prodaja rasada

Institut ima široku paletu pakovanja semena, od hobi pakovanja, preko poluprofesionalnih do potpuno profesionalnih pakovanja. Na sajmovima na kojima se predstavljaju, kao što je ovih dana bio Agro Belgrade, prevashodno su okrenuti posetiocima-hobistima, znači onima koji imaju svoje bašte i okućnice i njima nude mala pakovanja. Naravno, sajmovi su prilika i za susrete i dogovore i sa većim kupcima.

"U svakoj zemlji gde smo prisutni imamo naše generalne zastupnike, tako da svi zainteresovani tamo mogu kupiti seme od njih, a firma "Semenarna" iz Niša je naš generalni distributer za tržište Republike Srbije i oni rade snabdevanje poljoprivrednih apoteka na teritoriji cele Srbije. Imamo i jednu prodavnicu u okviru Instituta i tu se može kupiti seme po maloprodajnim cenama, ali isto tako od marta krećemo sa prodajom rasada i svake godine prodamo ozbiljne količine, iako se rasad uglavnom distribuira na područje Smederevske Palanke i okoline."

Moravska lepotica najbolja ajvaruša

Institut za povrtarstvo trenutno ima 58 zaposlenih, od kojih su 18 doktori nauka. Do pre dve-tri godine, prema rečima direktora, Institut je bio u silaznoj putanji, mnogi su bili i zaboravili na njega, ali su se u međuvremenu mnoge stvari pokrenule napred. Deluju u dva pravca, jedno je naučno-istraživački rad, a drugi semenarstvo - proizvodnja, komercijalizacija i prodaja semena.

Prodaja semena i za hobiste i profesionalce

"Važno je istaći da nam je prošle godine priznata jedna nova sorta paprika, "moravska lepotica". U pitanju je paprika tipa ajvaruše i smelo tvrdimo da je najproduktivnija, sa najboljim ukusom i sa najvećim sadržajem suve materije", kaže naš sagovornik pojašnjavajući da se Institut prevashodno bavi klasičnim metodama selekcije, što znači da su sve njihove sorte i hibridi stvoreni klasičnim metodama bez genetske manipulacije.

"Pored toga što težimo da naše sorte i hibirdi imaju određeni prinos, mi izuzetno vodimo računa da povrće bude dobrih nutritivnih svojstava i ima one naše tradicionalne ukuse, znači da kad jedete papriku da to ima ukus paprika, da miriše na papriku, ili da je paradajz sočan, sladak, a ne da jedete plastiku i gumu koja nam često dolazi iz uvoza", ističe Đurić.

Prema njegovim rečima, pomoć države bi im trenutno dobro došla za nabavku nove kvalitetne opreme kako bi Institut mogao da radi još kvalitetnije analize plodova svojih sorata i hibrida.

Naslovna fotografija: Momčilo Karan


Tagovi

Nenad Đurić Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka Moravska lepotica Paprika ajvaruša Izvoz semena Doktori nauka Istraživanje Zdrava hrana


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".