Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sortiment paradajza
  • 27.03.2019. 08:00

Izbor sorti paradajza - večita dilema proizvođača

Početak proizvodnje povrtlarskih kultura proizvođače stavlja na večitu dilemu - koju sortu odabrati. Dilema je još veća kada se radi o proizvodnji paradajza budući da trenutno na tržištu postoji mnoštvo izbora.

Foto: Bigstockphoto/popovich_vl
  • 2.309
  • 24
  • 0

Izbor sortimenta jedne od najzastupljenijih povrtlarskih kultura večita je dilema proizvođača. Jedni se oslanjaju na nutritivna svojstva određenih domaćih sorti, dok je sa druge strane visoka rodnost osnovna vodilja drugim proizvođačima. Međutim, svi znaju da je izbor najpovoljnije sorte prvi korak ka finalnom uspehu.

Zahtevi tržišta diktiraju

Proizvodnja paradajza i svih ostalih kultura okrenuta je ka zahtevima potrošača. Sortiment paradajza bira se, shodno tome, na osnovu potražnje u datim tržišnim uslovima i u određenom vremenskom periodu.

Sortiment je potrebno birati na osnovu prethodnog iskustva prodaje na određenom tržištu ili analiziranjem trenutne potražnje ili predviđanjem potražnje u skorijem periodu. Pri tome obavezno je obratiti pažnju na vremenski period prispevanja sortimenta i krajnju upotrebu proizvoda (sveža potrošnja ili dalja prerada). 

Na osnovu krajnje upotrebe mogu se birati sorte tvrđe, elastičnije i postojanije opne pogodne za transportovanje i skladištenje. Sorte namenjene preradi treba da imaju što veći sadržaj suve materije, visoku viskoznost i izrazito crvenu boju. Sorte pogodne za mehanizovanu berbu moraju da imaju ujednačeno dozrevanje plodova.

Rana ili kasna proizvodnja?

S obzirom na vremenski period prispevanja sortimenta, isti se deli na rane (plod sazreva za 90-115 dana), srednje rane (plod sazreva za 115-130 dana) i kasne (plod dozreva za 130-170 dana). Rani sortiment paradajza preferiran je u plastenicima sa ili bez zagrevanja. Najčešće se ovakav tip paradajza uzgaja sadnjom sadnica u plastenicima. Neki koji se vrlo često mogu naći u upotrebi su Amati F1, Baghera F1, Arletta F1, Grownet F1, Big beef F1, Ivet F1, Minaret F1, Rally F1.

Kako do dobrog roda paradajza?

Srednje rani i kasni sortiment češće je uzgajan direktnom setvom iz semena i sadi se u uslovima koja karakterišu duga leta. Neki od srednje ranih i srednje kasnih hibrida koji se susreću u proizvodnji su Hector F1, Lustro F1, Sinatra F1, Tamaris F1, Optima F1, Brooklyn F1, Bobcat F1.

Domaće ili hibridne sorte?

Večita dilema proizvođača povrća bilo da proizvodnju obavljaju na otvorenom polju ili u plasteniku, je između domaćih ili hibridnih sorti. Domaće sorte paradajza karakterišu veći plodovi, mesnatiji sadržaj i velike količine vode, a povrh svega toga i dašak tradicije uzgoja. 

Hibridne sorte vrlo često mogu biti adekvatna zamena domaćim sortama ukoliko se kombinuju u skladu sa svojim fiziološkim i nutritivnim karakteristikama. Proizvodnja paradajza u većim količinama vrlo često iziskuje upotrebu hibridnih sorti budući da su iste prinosnije, otpornije na bolesti i štetočine, omogućuju vertikalni uzgoj te formiraju vrlo robusna stabla koja su u moućnosti nositi plod.

Dilema oko izbora najpogodnije sorte paradajza ostaje na proizvođaču. On na osnovu prethodnog iskustva, zahteva tržišta, krajnjoj upotrebi, mogućnosti uzgoja, tehnike proizvodnje te uslova uspevanja donosi sud o tome koji sortminet odabrati i pustiti u proizvodnju.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Sortiment paradajza Paradajz Sortminet Domaće sorte Hibridi Rana proizvodnja Kasna proizvodnja


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i deli zanimljive agro teme.