• Vađenje krompira
  • 10.07.2021. 16:00

Izvađene krtole čuvajte na zasenjenom mestu, sa dobrom ventilacijom

Kada su vrednosti iznad 28°C krtole prestaju sa rastom, a vreli talas zaustavio je njihov razvoj u ovoj sezoni. Takođe mnogo je i onih malih koje nemaju šansu da narastu. 

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 146
  • 7
  • 0

Krompir je omiljeno povrće koje se uzgaja u celom svetu. Postoje brojne sorte ove povrtne vrste koje prema dužini vegetacije delimo na: rane, srednje rane, srednje kasne i kasne. U zavisnosti od sorte, vremena sadnje, primenjene agotehnike i vremenskih prilika, određuje se i momenat berbe.

Visoke temperature umanjile prinose 

Ranim sortama potrebno je 60 do 100 dana od setve pa do vađenja krtola dok je kasnim potrebno i oko 160 dana.

Period vegetacije je pod velikim uticajem vremenskih prilika. Vrednosti minimalne i maksimalne temperature najviše deluju na dužinu vegetacijskog perioda. Tekuća godina veoma je poblematična, a izuzetno toplo vreme ubrzalo je dozrevanje krompira.

Kada je napolju iznad 28°C, prestaje sa rastom, a vreli talas zaustavio je njegov razvoj u ovoj sezoni. Takođe, dosta je i onog sitnijeg koji nema šansu da poraste. Visoke temperature će u 2021. godini umanjiti rod navedenog povrća, posebno na lošijim tipovima zemljišta.

Ako se pokožica ne skida, vreme je za vađenje

Krtole možemo izvaditi iz zemlje kao mlade i zrele. One prve mogu da se vade kada biljke procvetaju. U zavisnosti od sorte i uslova proizvodnje, to je šest do osam sedmica od nicanja krompira. Mlade krtole najbolje je upotrebiti ubrzo posle iskopavanja. Njihov površinski sloj nije potpuno formiran i lako se skida. One veoma brzo gube vlagu i tako im se smanjuje upotrebna vrednost. Tada su i podložnije pojavi oboljenja. Mladi krompir možemo čuvati na hladnom mestu do sedam dana.

Onaj koji će se skladištiti tokom zime, trebalo bi da bude zreo. Prvi znak zrelosti krtola je žućenje i odumiranje zelene nadzemne mase, a površinski sloj je tvrd. Ukoliko ga zalivate, obustavite to kada vršni delovi biljke počnu da se suše. Košenjem nadzemne mase podstaknuće se dozrevanje, formiranje površinskog sloja, kao i zaceljivanje rana. Iskopavanje se obavlja dve sedmice posle košenja ili sušenja zelene mase.

Kako bi utvrdili da li su spremne za vađenje, najlakše je da obavite test trljanjem. Palcem ruke protrljajte po krtoli. Kada površinski sloj ne može da se skine na taj način, krompir je zreo i spreman da se vadi iz zemlje.

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

Isto tako ne treba ni da ostaje dugo u zemljištu jer gubi na kvalitetu. Izvađenje krtole što pre skloniti od delovanja sunca. Kada su izložene svetlosti postaju zelene i gorke zbog stvaranja solanina.

Pre skladištenja, krompir je potrebno osušiti. To će se najbolje uraditi kada se rasporedi u tankom sloju na senovitom mestu sa dobrom ventilacijom. Pre čuvanja uklonite sve oštećene i one na kojima uočite gubitke od štetočina i simptome oboljenja. Ovakav krompir najbolje je odmah potrošiti. Povrće skladištite na suvom i hladnom mestu. Optimalna temperatura na kojoj bi trebalo da se čuva je 5°C.

Ne skladištite ga zajedno sa voćnim vrstama. Jabuke ispuštaju gas etilen koji će stimulisati prevremeno fomiranje klica na krtolama, a što dovodi do njihovog propadanja.


Tagovi

Vađenje krompira Mladi krompir Krtole krompira Vreli talas Skladištenje krompira Test trljanjem Solanin Zreli krompir


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, ko... Više [+]