Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 05.07.2018. 08:15

Jul je mesec povrtara! Šta se radi u bašti?

U julu se nastavljaju radovu u bašti, a prva polovina ovog meseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača. Počinje berba nekih plodova, ali i setva i sadnja onih koji stižu u jesen.

Foto: Pixabay/Hans
  • 5.263
  • 26
  • 0

U julu se nastavljaju radovu u bašti, a prva polovina ovog meseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača, kao što su kelj, karfiol, keleraba i kupus. Sada je idealno vreme za berbu paradajza, paprike, krastavca, počinje vađenje krompira, ali počinje i setva, odnosno sadnja onog povrća koje za berbu pristiže u jesen.

Pripremite zemljište za setvu / sadnju

Sa zemljišta na kojima će se obaviti sadnja ili setva, pobrani su prethodni usevi, među kojima se najčešće nalaze boranija, zelena salata, luk srebrnjak, spanać i grašak. Pre sadnje / setve novih useva, trebalo bi poorati zamljište i to neposredno po skidanju preduseva, do 20 centimetara dubine.

Rasad kupusnjača mora da ima minimalno pet do šest razvijenih listova 

Đubrenje većine kupusnjača, izuzev kelerabe, kreće se od 100 do 120 kilograma azota, 120 do 150 kilograma fosfora i 100 do 120 kilograma kalijuma po hektaru. U ovom periodu rasađivanja, rasad mora da ima minimalno pet do šest razvijenih listova i da je potpuno zdrav. U zavisnosti od sorte kupusnjača, povrće se sadi na rastojanju 60 do 70 santimetara i to red od reda. Kasnostasnije sorte su bujnije i zahtevaju više prostora za razvoj.

Čim se završi sa sadnjom, kreće obavezno zalivanje, jer jul zna da bude veoma sušan mesec. Neposredno po ukorenjivanju, trebalo bi početi sa ubrzavanjem početnog razvoja biljaka, a to se radi prihranjivanjem azotnim đubrivima (30 kg/ha do 40 kg/ha). Ukoliko ste izostavili zaštitu od korova, trebalo bi obaviti jedno do dva kultiviranja ili okopavanja biljaka. Ukoliko se pojave i lisne vaši, tretirajte ih primenom raznih insekticida, ali isključivo po uputstvu.

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Berba prvih plodova paprike

Jul je mesec kada paprika postiže snažan razvoj i tada se beru prvi plodovi. U ovom period najveću pažnju poklonite zalivanju paprike, a da bi ona napredovala, trebalo bi da je zalivate sa  25 mm do 30 mm vode po mestru kvadratnom. Posle berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tečnih đubriva (folijarno prihranjivanje).  Takođe, bitna je i zaštita od lisnih vaši, jer ova štetočina može da umanji rast i razviće biljke. Bolesti koje hvataju paprika u ovom peridu, ako se ne tretira kako treba, su  pepelnica i plamenjača.

Sazrevaju prvi plodovi paradajza

Sada već i na otvorenim površinama prvi plodovi paradajza sazrevaju. Idealno je i obavezno vreme za zakidanje zaperaka, jer je u toku vegetacija. Sortama koje se gaje uz "tačke" stalno je potrebno pričvršćivanje, vezivanje, radi nesmetanog rasta. Tokom ovog meseca  potrebna je preventiva hemijska zaštita protiv plamenjače.

Kako se boriti protiv plamenjače paradajza?

Krastavac kornišon kao postrni usev

Za pravilan rast kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura viša od 15  stepeni Celzijusa, dok je optimalna 25-27 stepeni. Cvetanje započinje kod temperature od 15-17 stepeni, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama od 18 do 21 stepen.  Od dana zametanja plodova do berbe treba da prođe od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage, kako u zemljištu, tako i u vazduhu. Kao glavni usev seje se krajem aprila, a kao postrni tokom jula. Seje se na većim površinama pomoću sejačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se seje na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20 -30 cm biljka od biljke. Kornišoni se seju gušće, a količina semena zavisi od gustoće setve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, setva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana pre sadnje na stalno mesto.

Kiseli, zamrznuti ili slatki krastavci - kako ih pripremiti

Boraniju posejati najkasnije do polovine jula

Ovo povrće, kao naknadni postrni usev, najkasnije se seje do polovine jula. Obično je setva na mestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate. Boranija, da bi uspela, seje se na rastojanju od 40 cm do 60 cm između redova, a u redu od četiri do sedam centimetara, zrno od zrna. Trebalo bi je zalivati neposredno posle setve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana.

Cveklu sejati na dubini od 2 do 4 cm

Neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka, seje se cvekla. Setva je na rastojanju od 40 cm do 50 cm red od reda ili u trakama na 20 cm do 25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50 cm do 60 cm. Dubina setve je dva do četiri centimetra.

Gusta setva za rotkvu

Dobri predusevi za rotkvu su grašak, boranija, spanać i salata. Kupusnjače su loši predusevi. Seje se od polovine jula. Međuredno rastojanje je 30-40 cm, a u redu gusto. Dubina setve je oko dva centimetra. Kada biljke razviju dva-tri stalna lista, proređuju se na 10-15 cm.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Rotkva

Rotkva

Engleski naziv: Black radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) S. Kerner

Rotkva je dvogodišnja je biljka. U prvoj godini razvije hipokotilsku krtolu, u donjem delu je koren, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća. Krtola... Više [+]

Tagovi

Jul Radovi u bašti Povrće Kupusnjače Paprika Paradajz Kornišon Boranija. Cvekla Rotkva


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.