Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 31.07.2020. 16:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Lukino Selo

Kad je cena paradajza vrlo niska - sve klase se kuvaju?

Kada je cena paradajza vrlo niska, onda kuvamo sve klase, jer nema smisla da roba propada. Istina je da je potražnja za kuvanim paradajzom solidna. U jednoj sezoni skuvamo nekoliko hiljada litara, tako će biti i ove godine. Imamo kupce koji pazare i do 40 litara, kaže Ervin Bakoš iz Lukinog Sela.

Foto: JumpStory
  • 1.739
  • 70
  • 0

Svež paradajz nekim ljudima je dovoljan razlog da upravo leto smatraju najdražim godišnjim dobom. Shodno tome, ova biljka može da se smatra jednom od glavnih namirnica tokom jula i avgusta, kada je istovremeno i centar letnje sezone i centar proizvodnje paradajza.

Mada se svake godine paradajz nađe u prodaji još u proleće, tada je za njege potrebno izdvojiti više novca nego u jeku sezone, kada je nesporno i najukusniji. Tokom letnjih meseci, dok je ponuda i najveća, ovo povrće je do prošle godine bilo veoma povoljno. U 2019. godini cena po kilogramu bila je ponegde i preko 150 dinara, što je iznenadilo istinske ljubitelje ove jednogodišnje biljke.

Usmereni na unapređenje proizvodnje

U ovogodišnju situaciju sa paradajzom uputio nas je Ervin Bakoš iz Lukinog Sela, koji je plasteničku proizvodnju  uspeo da proširi i na otvorena polja.

Ervin Bakoš proširio proizvodnju paradajza na otvorena polja (foto: Ervin Bakoš)

"Ove godine imamo 10.000 strukova paradajza u zatvorenom, a na otvorenom imamo 1/4 hektara, dok smo prethodne godine imali pola hektara. Na otvorenom prostoru uglavnom gajimo industrijski paradajz koji koristimo za ceđenje i kuvanje. Iako smo se trudili da se svake godine pomalo širimo, polako smo odustali, jer smo se usredsredili na mogućnost unapređenja proizvodnje", rekao je Bakoš.

Kada je reč o prinosu, na otvorenom će prinosi paradajza biti dosta lošiji, jer je bilo mnogo leda, kiše i to biljci nije pogodovalo, ali je u plastenicima situacija uglavnom nepromenjena. To se vidi i u brojkama; na otvorenom će se po struku dobiti maksimalno dva kilograma, dok se u plastenicima može izvući od 10 do 12.

Cenu satnice berača mora da prati i cena krajnjeg proizvoda

Naš sagovornik dolazi iz porodice koja se više decenija bavi proizvodnjom povrća. Pored paradajza, proizvode i luk, krastavac, papriku, krompir... Porodičnu povrtarsku tradiciju odlučio je da nastavi, iako je činjenica da se danas od toga sve više odustaje.

"Pre skoro dvadeset godina više od 30 porodica u našem selu bavilo se upravo povrtarstvom, a sada je broj jednocifren. To znači da se i proizvodnja morala smanjiti. Pretprošle godine tokom letnjih meseci za kilogram paradajza plaćalo se do 40 dinara, što uopšte nije isplativo proizvođačima. Pogotovo kada se ima u vidu da je cena rada veća. Kada je satnica koju berači paradajza dobijaju skuplja i biljka mora da poskupi."

Gajbicama paradajza na Ministarstvo poljoprivrede?

Ove godine kilogram paradajza plaća se mešovito, jer cena varira iz nedelje u nedelju. Cena paradajza te bude veća, kada je proizvodnja smanjena, te bude drastično niža, onda kada bude više robe na tržištu. To, kaže Ervin, unosi dodatnu nesigurnost povrtarima.

"Poljoprivrednicima finansije zadaju velike muke, jer malo ko danas ima novčane zalihe da bi mogao da podnese velika variranja ili konstantno niske cene. O kreditnim zaduženjima da se ne govori, jer u ovom poslu pouzdane računice nema. Zato i razumem one koji odustanu. Ova godina, i situacija sa virusom korona posebno, pokazala je da trenutno nema prostora za ambicioznije planove. Jednostavno, proizvodnju je neophodno prilagoditi novim uslovima", procenjuje naš sagovornik.

Nakupci i uvozni paradajz - posebna muka

Kako su sprski mediji preneli, proizvođači paradajza ovih dana bore se sa niskom otkupnom cenom. Jedni tvrde da je razlog tome smanjen izvoz ovog povrća usled virusa korona, drugi krive nakupce koji obezvređuju proizvod koji otkupljuju. Zbog toga, kako javlja RTS, na smetlištima i obalama reka u Svircu, Vinarcu, Stopanju, duž čitave plodne leskovačke kotline završile su ovih dana tone paradajza. Pod plastenicima na mestu iščupanog i preoranog, već je zasađena paprika.

Kad je reč o odnosu proizvodnje i prodaje, Bakoš je rekao da porodica uspeva da proda ono što proizvede.

"Prodaja nam nije problem, jer imamo i svoju veleprodaju i dve tezge na pijaci u Zrenjaninu. Proleće je najgore, jer uvozni paradajz smanjuje našu cenu. Iako je tada paradajz dosta skup, kupaca je mnogo, jer je kod nas i trend da se ono što više košta više i traži. Ove godine, i zbog korone i vanrednog stanja, prolećna pijačna prodaja nije najbolje funkcionisala, ali je tako bilo svima, ne samo nama."

Paradajz treće klase u šerpu za kuvanje

Informacija koja bi nekima mogla da bude iznenađujuća tiče se potražnje za kuvanim paradajzom. Porodica Bakoš bavi se i time. Paradajz treće klase, koji nije za iznošenje na pijacu, uglavnom se kuva, ali naš sagovornik objašnjava da razlika u kvalitetu ne postoji.

Priprema zimnice: Kupovina ili kuvanje paradajza?

"Zaista nema razlike između industrijskog i paradajza za konzumiranje, u pogledu kvaliteta. Jedina razlika je vizuelna - paradajz treće klase nije lep koliko onaj prve klase, što je i logično. Zato ga kuvamo. Kada je cena paradajza vrlo niska, onda kuvamo sve klase, jer nema smisla da roba propada. Istina je da je potražnja za kuvanim paradajzom solidna. U jednoj sezoni skuvamo nekoliko hiljada litara, tako će biti i ove godine. Imamo kupce koji pazare i do 40 litara", kaže proizvođač iz Lukinog Sela i dodaje da kuvaju u krugu porodice, jer sa sadašnjom cenom radne snage, ni to ne bi bilo isplativo.

Kada je reč o kuvanju paradajza, porodica Bakoš se pridržava tradicionalne recepture nasleđene od predaka. Interesovanje kupaca potvrđuje da je receptura izuzetna i nema potrebe da se išta menja, jer sve što skuvaju uvek prodaju. Za njihov kuvani paradajz kupci su spremni da plate i do 100 dinara po litru.


Tagovi

Uzgoj paradajza Cena paradajza Industrijski paradajz Kuvani paradajz Ervin Bakoš Proizvodnja na otvorenom


Autorka

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenik u književnost, zelenilo proleća, vrelinu letnjeg sunca i reku Tisu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]