Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rotkvica
  • 09.11.2023. 16:30

Kada je idealno vreme za zimsku setvu rotkvice?

Za dobar prinos potrebno je upotrebiti sve mere uobičajne za proizvodnju u lejama.

Foto: Selma Mujić
  • 1.106
  • 62
  • 0

Tople leje treba intenzivno koristiti smenjivanjem biljaka sa kratkom i dugom vegetacijom što nam omogućava neprekidno korišćenje zaštićenog prostora. Kada je reč o rotkvici, one za potrošnju dospevaju 30 do 45 dana posle setve.

Zato ih već krajem novembra i početkom decembra treba sejati svakih deset dana. Potrebno je šest grama semena na jedan prozor leje. Seje se u redove na razmaku pet centimetara. Za dobar prinos potrebno je upotrebiti sve mere uobičajne za proizvodnju u lejama.

Pripremite zemlju

Zemlja kojom se pune tople leje treba da ima fizička svojstva, kao i sadržaj hranljivih materija, takva da omogućava optimalne uslove za razvoj biljaka.

U tu svrhu se pravi specijalna mešavina koja se sastoji od zemlje i zgorelog stajnjaka u odnosu 1:1 te peska, koji se dodaje prema potrebi.

Zašto uzgajati rotkvice? Top 10 razloga i recept za sirup

Za pravljenje mešavine, najčešće se uzima površinski sloj zemlje s plodnih strukturnih parcela gde zadnjih godina nije gajeno povrće kako se ne bi prenela neka bolest ili štetočine. Može da se koristi i veštačko đubrivo, NPK 15:15:15.

Otpornije seme

Sada posejano seme rotkvice otpornije je od prolećnih sadnica, na mnoge agresivne faktore. Imajte na umu da se one slabije semenke neće razviti, ali će se zato one jače brže razvijati. Zima će da obezbedi potrebnu vlagu, a steći će i otpornost na bolesti i štetočine, kao i mraz.

Seje se na dubini od jedan centimetar, a posle setve preporučljivo je poravnati zemlju.

*Izvor: Kalendar poljoprivrednih radova


Tagovi

Tople leje Setva rotkvice Jesenja setva Dubina setve Specijalna mešavina


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.