Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 07.10.2023. 12:00

Kako da prepoznamo koja hranljiva materija nedostaje rasadu povrća?

Rana jesen je optimalno vreme setve raznih salata koje ćemo brati od kraja oktobra do početka maja sledeće godine. Međutim, primetili smo da je rast biljke u rasadu usporen, listovi žute ili se pojavljuje hloroza. To je znak da joj neki element nedostaje?

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 357
  • 48
  • 0

Simptomi nedostatka hranjivih materija u biljkama variraju od vrste, genotipa i elementa ishrane. Najčešće se javljaju u vidu žućenja listova, tamnije zelene boje, hloroze između nerava lista, nekroze, uvijanje lišća, što za posledicu ima zaostajanje u rastu, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Smederevo Sanja Milovanović Milenković. Opšti simptomi nedostatka nekih neophodnih elemenata biljne ishrane su:

Azot (N)

Redukuje se rast vrha biljke i korena; rast je uspravan i vretenast; listovi bledi, žutozelene boje u ranijim fazama, kasnije požute, ponekad dobiju čak narandžastu ili crvenu boju; nedostatak je vidljiv prvo na starijim listovima, hloroza se širi od vrha prema osnovi lista.

Fosfor (P)

Biljke su slabo razvijene, redukovan rast vrha biljke i korena; stablo tanko, listovi sitni, grubi, okrenuti prema dole, plavozeleni (gornja strana) i ljubičasti (donja strana), uključujući i nervaturu; promena boje lista u crvenu nijansu nastaje kao posledica povećane sinteze pigmenta antocijana; staro lišće brzo izumire i pokriveno je beličastim pegama. Na primer, jedan od razloga mogućnosti pojave uvijenosti lišća paradajza je nedostatak fosfora, jednog od najvažnijih makroelemenata.

Kako i kada primeniti đubriva u povrtnjaku?

Fosfor se u biljci nalazi u obliku organskih i neorganskih jedinjenja, ulazi u sastav nukleinskih kiselina, fosfoproteida, nukleotida, mnogih enzima, fosfolipida, što ukazuje na njegov značaj u ishrani. 

Kalijum (K)

Vrh lista dobija smeđu boju; može doći do pojave rubnih ožegotina; kod nekih biljnih vrsta (paradajz) listovi sitni, ivice starijih listova se uvrću i dobijaju žutu boju; kod pojedinih genotipova na hlorotičnim (žutim) mestima javljaju se sitne suve pege sa smeđim ivicama, plodovi neujednačeno zriju.

Kalcijum (Ca)

Simptomi se uglavnom javljaju na mlađim listovima uz vegetativni rast vrha; koren se slabo razvija i smeđe je boje; mlađi listovi su deformisani sa vrhom savijenim unazad i rubovima savijenim prema naličju ili licu lista; vršno lišće je sitnije, gornja strana mu je tamnozelena, sa bledim ivicama, a gornja je ljubičasta; temeni pupoljak stabla izumire, plodovi imaju simptome vršne truleži.

Magnezijum (Mg)

U mlađim fazama razvoja na listu se pojavljuje hloroza između nerava sa hlorotičnim područjima koja su međusobno razdvojena zelenim tkivom što daje efekat kugličaste prugavosti; simptomi su prvo vidljivi na donjim listovima.

Gvožđe (Fe)

Karakteristična je hloroza između nerava mlađih listova; bledilo vršnog lišća, nervatura neko vreme ostaje zelena, a kasnije celi list požuti, gotovo pobeli; simptomi se šire od mlađeg prema starijem lišću, biljka se sporo razvija.

Koliko puta smo se susretali sa ovim problemom? (Depositphotos/Kris.Rad)

Bor (B)

Ima jak uticaj na tačke rasta; stablo i listovi mogu biti značajno deformisani; manifestuju se pojavom žutih pega na listovima ograničenih okolnim lisnim nervima; ivice liske se uvijaju, a vrh nekrotira i propada.

Mangan (Mn)

Izaziva hlorozu vršnog lišća, zelena boja se zadržava samo oko najfinijih nerava. Obolele liske su istanjene.

Sumpor (S)

Mlađi listovi su bledo žutozelene boje, dosta slično nedostatku azota; rast izdanka je nešto smanjen.

Cink (Zn)

Izražena hloroza između lisnih nerava praćena venjenjem hlorotičnog područja; patuljast rast biljaka i skraćene inernodije.

Izražena hloroza između lisnih nerava (foto: J. Kuzmić)

Bakar (Cu)

Mlađi listovi poprimaju bledožutu boju sa slabom hlorozom ivica lista.

Molibden (Mo)

Listovi postaju hlorotični sa savijenim ili kupasto izbočenim ivicama lista; nedostatak molibdena često rezultira i nedostatkom azota.

Šta sa viškom?

Kako nedostatak pojedinih elemenata utiče i manifestuje se na rast i razvoj biljaka, tako i njihov suvišak može uticati na smanjeno usvajanje drugih elemenata. Višak kalijuma nije uobičajen, ali može uticati na smanjeno usvajanje jona kalcijuma, magnezijuma, nihonijuma.

Višak magnezijuma uzrokuje antagonizam sa jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Višak mangana može izazvati manjak gvožđa, molibdena i magnezijuma u biljkama, ističe smederevski stručnjak.

Korišćena literatura: Moravčević, Đ., Todorović, V. (2022). Proizvodnja rasada povrća. Poljoprivredni fakultet, Zemun, Univerzitet u Beogradu


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rasad povrća Nedostatak elemenata Nedostatak hranima Simptomi Sanja Milovanović Milenković Nedostatak azota Nedostatak kalijuma Nedostatak gvožđa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]