Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva semena
  • 11.01.2022. 07:30

Kako obaviti setvu sitnog semena?

Setva sitnog semena zna biti problematična. Kako je obaviti brže? Kako što bolje rasporediti seme? Jedan od načina je i setva u trakama.

Foto: Depositphotos/amphoto
  • 775
  • 61
  • 0

Proleće je vreme kada obavljamo setvu raznog bilja, a ona sitnog semena zna biti veoma zahtevna. Celer, peršun, šargarepa, jagoda, rukola, duvan, petunija i mnogo drugih biljnih vrsta imaju semenke veoma malih dimenzija. Pod malim ili sitnim podrazumevamo da u jedan gram ima preko 600 komada, čak i preko nekoliko hiljada.

Postoji mnogo različitih tehnika koje olakšavaju i ubrzavaju posao. Sam postupak se odvija na način da se ono prekrije tankim slojem zemlje (peska) ili se polaže direktno na površinu. Ono malih dimenzija sejemo na dubini do 0,5 cm, dok se veoma male semenke seju na površini.

Što je ono sitnije, to ga je teže rasporediti po površini. Veoma često se susrećemo sa neujednačenom setvom. Na jednom mestu nikne mnogo mladih biljčica dok na dugom imamo tek po neku biljku ili ostaju gola mesta. Proređivanje kada su biljčice tek iznikle je veoma problematično, jer dolazi do oštećenja korena, čupanja i propadanja.

Proređivanje šargarepe nije jednostavno (Foto: J.Kuzmić)

Seme ne sme biti posejano preduboko, jer se može desiti da neće niknuti. Osim toga, površina zemlje se brzo isušuje, a s njom i seme.

Različite tehnike setve

Veoma često se takvo seme pomeša sa peskom u razmeri 1:4 do 1:10 u zavisnosti od njegove krupnoće. Sve se dobro izmeša i spremno je za setvu što olakšava onu u redove.

Možemo usuti u posudice za so ili biber. One na poklopcima imaju male rupice i omogućavaju setvu po celoj površini.

Možemo iskoristiti i komad običnog papira, najbolje belog je se na njemu lakše uočavaju semenke. Papir se presavije na pola ili po dijagonali, kako vam je lakše. Na mesto pregiba stavite seme i lagano nagnite papir koji pridržavate rukom. Laganim treskanjem iz papira će ispadati semenke. Pojedinačnu setvu možete obaviti uz pomoć olovke. Njenim vrhom gurajte jednu po jednu semenku.

Rana setva: Koje ćemo povrće prvo posejati?

Najlakše je sitno seme posejati uz pomoć namenskih sejalica ili alata koji ćete sami napraviti. Neke sejalice imaju dozatore koji će vam omogućiti setvu semena različite krupnoće. Rade na dva jednostavna principa. Prvi je da izbacuju jednu po jednu semenku kroz dozator, a drugi je da se semenke oslobađaju pritiskom na osovinu sa oprugom. Ovakve sijalice sprečavaju rasturanje i gubitak semena, obezbjeđuju njihov ravnomeran raspored na površini zemlje i uštediće vam vreme.

Šargarepa se veoma često seje u trakama koje možemo i sami napraviti kod kuće uz pomoć toalet papira. Tokom zime možete napraviti trake i na njih zalepiti semenke. Ovako pripremljene se mogu čuvati do momenta setve.

Napravite trake već sada (Foto: Depositphotos/fox_the.hatter)

Seme za toaletni papir možete zalepiti "lepkom" od brašna, skroba i vode. Kako bi bolje delovala, potrebno ju je prethodno prokuvati. Treba biti kao za palačinke ili malo gušća. Može se napraviti i obična pasta od ovih namirnica i vode bez kuvanja, ali mora biti malo gušća.

Prvo traku namažite ovom smesom i onda namočenim vrhom olovke ili čačkalicom nanesite pojedinačne semenke na željeni razmak.


Tagovi

Setva Setva povrća Sitno seme Setva šargarepe Setva peršuna Setva celera Setva petunije Setva u trakama Prolećna setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.