Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 03.03.2022. 18:00

Kako primeniti pepeo kod sadnje krompira?

Pepeo se odlikuje visokim sadržajem kalijuma i kalcijuma koje krompir usvaja u većim količinama, a to nije jedina prednost. Ali, treba biti oprezan.

Foto: Depositphotos/Ostariyanov
  • 6.597
  • 386
  • 0

Sadnja krompira je veoma zahtevna. Sočne krtole privlače veliki broj štetočina, podložne su pojavi oboljenja, a za dobar rast u novoj sezoni ovo povrće traži dovoljno hraniva.

U vreme kada cene đubriva i zaštitnih sredstava svakodnevno rastu i kada smo zabrinuti kvalitetom hrane koju jedemo te mogućom nestašicom, upotreba drvnog pepela prilikom sadnje krompira pronalazi svoje mesto. Bogat je raznim mineralima i organskim materijama. Posebno se odlikuje visokim sadržajem kalijuma i kalcijuma koje krompir usvaja u većim količinama. Osim što ishranjuje biljke, on ima i zaštitnu ulogu. Njegova primena poboljšava imunitet biljaka, povećava prinos do 15 odsto, veći je sadržaj skroba u krtolama i one su ukusnije.

Primena pepela

Ako ga želite koristiti, svakako obratite pažnju na pH reakciju zemljišta. Alkalan je i primenjuje se na kiselim zemljišta. Upotrebu treba izbegavati ako se radi o neutralnom i alkalnom. Kako bi se ispoljio njegov pozitivan efekat na usev potrebno je koristiti onaj nastao sagorevanjem drveta. Treba napomenuti da rezultat zavisi od kvaliteta zemljišta, vremenskih uslova i sorte.

Najbolje je dodavanje obaviti direktno u iskopane sadne kanale. Pri tome treba paziti da krtole ne dođu u direktan kontakt sa pepelom zbog nastanka opekotina. Potrebno je posle dodavanja uraditi blago zatrpavanje kako bi se formirao sloj zemlje na koji polažemo krtole. Na 1m² dodaje se 100 do 150 g, odnosno 30 g izmešati sa zemljom i dodati u sadnu rupu.

Sadnja krompira počinje u martu

Krtole se pre sadnje mogu posuti pepelom u količini od jednog kilograma pepela na vreću krompira od 25 kg. Kod rezanja krupnih krtola rez se može posuti njime kako bi se ubrzalo zarastanje.

Budite oprezni

Osim dobrobiti, može biti i štetan za ovo povrće. Ne smete ga koristiti istovremeno sa đubrivima bogatim azotom, jer dolazi do reakcije i gubljenja ovog hraniva. Povećava alkalnost zemljišta, a to pogoduje razvoju krastavosti.

U velikim količinama može da "spali" usev. Ne koristi se na zemljištu sa pH reakcijom većom od 7.

Koristiti isključivo pepeo od drveta, a najbolji je od vrbe i breze zbog povoljnog odnosa minerala i drugih materija.

Inhibira delovanje pesticida kada se koriste zajedno ili u kraćem razmaku.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Prilikom tretiranja zaštitite sebe, jer može da iritira oči, disajne organe i kožu. Prekrijte otvorene delove tela, nosite zaštitne rukavice i naočare, a osetljivi i maske. Nikada ne koristite pepeo direktno iz ložišta. On mora biti ohlađen.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Pepeo Krompir Krtole Sadnja krompira Pepeo od drveta Oprez


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.