Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik
  • 18.12.2022. 12:00

Kako pripremiti prostor za proizvodnju rasada povrća?

Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 305
  • 62
  • 0

Rasadnici su zatvoreni prostori koji služe za proizvodnju rasada povrća počevši od klijanja semena do prodaje biljke koja je pripremana za presađivanje na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru. Ove površine se koriste duži niz godina, odnosno u funkciji su više proizvodih ciklusa.

Svaki rasadnik se sastoji iz više delova, prvenstveno onog gde se vrši naklijavanje i nicanje semena, zatim polica gde se slažu pikirane biljke, mesta za odlaganje pomoćnih alata i dela za zagrevanje prostora.

Temperatura i vlaga

Seme se seje gusto najčešće u stiroporna saća bez rupa, i ovaj deo rasadnika, gde se vrši naklijavanje, prema rečima savetodavc iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS Živka Šašića, treba biti najbliži izvoru toplote kako bi se ostvarila što viša temperatura i skratio period nicanja biljke.

Posle nicanja smanjiti vlažnost i temperaturu (Foto: Depositphoto/Allexxandar)

"Potrebno je održavati i konstantnu vlagu zemljišta oko 80 odsto do nicanja prvih biljaka, posle procenat vlažnosti smanjiti, kao i samu temperaturu", navodi Šašić, pojasnivši kako je to neophodno iz razloga da ne bi došlo do naglog izduženja biljke, a takve biljke su tanke i visoke i često dolazi do njihovog propadanja prilikom pikiranja.

Slaganje pikiranih biljaka, bilo da se radi o čašama ili stiropornim saćima s otvorima, vrši se na već pripremljene police. One se mogu izraditi od raznih materijala: drvo, metal ili beton. "Treba voditi računa da prilikom izrade police budu s kraćeg dela pod nagibom od 0,5 odsto do jedan odsto", kaže savetodavac i dodaje da je prednost ovakvog načina izrade polica u tome što se višak vode može slobodno prirodnim padom ocediti i tako neće se zadržavati na površini.

Pitijum - veliki problem u proizvodnji rasada, šta činiti?

Mesto za odlaganje pomoćnih alata može biti u sklopu rasadnika, a najčešće se nalazi ispod polica. Pod pojmom pomoćnih alata podrazumevamo sve koji su nam potrebni za sejanje, pikiranje, slaganje, zaštitu i kupljenje rasada. Obavezno pre početka svake sezone izvršiti dezinfekciju opreme i alata.

Zagrevanje rasadnika

Deo za zagrevanje, može se nalaziti u samom rasadniku ili spolja, u zavisnosti od sistema koji se koristi. Najčešći način zagrevanja jeste korišćenje metalnih peći koje se obično nalaze u sredini. To je najjednostavniji i najjeftiniji, ali i najlošiji način jer imamo neravnomerno raspoređivanje toplote, tako da je par metara u prečniku od izvora topote pretoplo, dok je u ostalim delovima rasadnika hladno.

"Ovde su i najveće oscilacije u temperaturi što negativno utiče na rast i razvoj biljaka. Modifikacija metalnih peći ogleda se u dodavanju ventilatora, i razvodnih cevi za topli vazduh čime se postiže ravnomernije raspoređivanje toplote po celoj površini", ističe ovaj stručnjak, navodeći da je najbolji način centralno grejanje putem toplovodnih cevi ili toplovodnih kalolifera. Ovim načinom izvor toplote je uglavnom spolja, a u rasadniku se postiže najravnomjernija temperatura u svim delovima.

Svaki rasadnik pre početka proizvodne sezone treba detaljno očistiti i dezinfikovati jer samo tako možemo ostvariti najbolje rezultate. Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad.


Tagovi

Rasadnik Proizvodnja rasada Povrće Vlažnost Temperatura rasadnika Naklijavanje semena Zagrevanje rasadnika


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.