Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasađivanje kupusa
  • 20.04.2020. 12:00

Kako rasaditi kupus na pravi način?

Pre iznošenja na otvoreno treba rasad što više prilagoditi uslovima koji ga čekaju u spoljnoj sredini i kad god dozvoljavaju spoljašnji uslovi izlagati ga suncu. Kad je biljka formirala pet do šest listova spremna je za rasađivanje.

Foto: Gordana Nastić
  • 691
  • 8
  • 0

Rasad kupusa bi trebalo pre početka rasađivanja pregledati i tada po pravilu treba da se uklone, odbace sve biljke koje nisu zdrave, koje su sa oštećenim listovima i temenim vrhom, koje su slabe, a da se ostave one koje imaju lepo formirano, a ne izduženo stablo koje obično nastaje usled velike gustine biljaka i nedostatka svetlosti.

To se reguliše preko sklopa biljaka i prozračnosti stakla odnosno folije. Rasad koji je dobar i zdrav je preduslov za rentabilnu, uspešnu proizvodnju, ocenjuje Miloš Nikoletić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Mladenovac.

Rasađivanje ranog kupusa

Pre iznošenja na otvoreno treba rasad što više prilagoditi uslovima koji ga čekaju u spoljnoj sredini i kad god dozvoljavaju spoljašnji uslovi izlagati ga suncu. Kad je biljka formirala pet do šest listova spremna je za rasađivanje.

Ne treba rasađivati kad je jako sunce

Pred rasađivanje i čupanje, rasad kupusa treba dobro zaliti tako da je ceo korenov sistem rasada dobro prokvašen kako bi se lakše vadio iz podloge i korenov sistem što manje oštetio.

Pre rasađivanja rasad kupusa pokvasiti, kako bi se lakše vadio iz podloge

Samo rasađivanje za letnji kupus se odvija od kraja maja pa do kraja juna. Najbolje vreme i deo dana za izvođenje rasađivanja je predveče uz obavezno navodnjavanje. Ne treba rasađivati u nepovoljnim uslovima, a to je kada je najtopliji deo dana, kada su visoke temperature i jako sunce, a ovi nepovoljni spoljašni uslovi su česti u periodu rasađivanja.

Bez obzira na najave padavina - zalivajte!

Sadnja rasada kupusa može da se obavlja ručno i mašinski u dobro pripremljeno zemljšte. Pre sadnje kao što je napisano treba da se zemljište zalije. Ne treba izbegavati navodnjavanje radi predstojećih kiša. Drugo zalivanje je posle tri do pet dana. Biljke se brzo oporave i ukorene ako su dobro obezbeđene vodom, podseća mladenovački stručnjak.

Rasađivanje kupusa u ovom periodu se obavlja na rastojanje u redu od 50-60 cm i na razmak između redova 60-70 cm. Biljke se sade do kotiledona i zemlju oko žila treba sabiti kako bi se vazduh izbacio oko njih. Ako se rasađivanje obavi pod nepovoljnim uslovima, postoji mogućnost da broj biljaka koji se ne primi bude značajan i pređe 10 odsto. Par dana posle rasađivanja popunjavaju se prazna mesta.

Koji su kupusu dobri predusevi?

Kako smo ranije pisali, kupus na istu površinu trebalo bi da dođe tek nakon tri godine, a dobri predusevi su lucerka, paradajz, krompir, grašak, ječam i pšenica. On je odličan predusev za većinu povrtarskih kultura, jer ostavlja zemlju nezakorovljenu i propusnu. 

Kada sejati kupus za berbu tokom cele godine?

Berba se obavlja odsecanjem glavice iznad prve etaže donjeg lišća. Rani kupus se bere dva do tri puta, a kasni obavezno treba da se bere pre jakih mrazeva i temperature od -5°C. 


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kupus Uzgoj kupusa Rasađivanje kupusa Miloš Nikoletić Povoljni uslovi Zalivanje kupusa Predusevi kupusu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...