Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 27.08.2021. 10:00

Kako zaštititi useve od pamukove sovice i stenica?

U ovom momentu najugroženiji su postrni usevi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i usevi paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća.

Foto: Depositphotos/C.A.
  • 261
  • 9
  • 0

U proteklih nedelju dana, na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se visoki ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (Helicoverpa armigera).

Vizuelnim pregledom useva registruje se prisustvo položenih jaja te štetočine. U zavisnosti od lokaliteta i useva razlikuje se i procenat biljaka sa položenim jajima koji se na pojedinim parcelama kreće i do 60 odsto, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pamukova sovica je izrazito polifagna štetočina i hrani se na velikom broju biljnih vrsta. Ženke polažu jaja, pojedinačno ili u manjim grupama, na dlačice listova ili generativne organe najrazvijenijih biljaka, kod kojih se odvijaju intenzivan porast i plodonošenje. Štete pričinjavaju larve, pri čemu se prvi larveni uzrasti ishranjuju listovima, dok kasniji uzrasti prelaze na pupoljke, cvetove i plodove.

U ovom momentu najugroženiji su postrni usevi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i usevi paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća.

Hemijska i organska zaštita

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice i po potvrdi prisustva primena preparata na bazi neke od aktivnih materija u tabeli ispod

Aktivna materija

Doza

Usev (karenca u danima)

hlorantraniliprol

0,14-0,2 l/ha

paprika (3), paradajz (1), kukuruz (14), kupus (7)

hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin

0,4 l/ha

paradajz (3), kukuruz (7), kupus (14)

indoksakarb

0,25 l/ha

paprika (1), paradajz (3), kukuruz (14)

emamektin benzoat

1,5-2 kg/ha

paprika (3), paradajz (3), kupus (3)

deltametrin

0,3-0,7 l/ha

paprika (3), paradajz (3), kupus (7)

lambda-cihalotrin

0,2 l/ha

boranija (14), kupus (14)

piriproksifen

0,05-0,075%

boranija (7)

U usevima soje nema registrovanih insekticida za suzbijanje pamukove sovice. Sa ciljem suzbijanja te štetočine mogu se koristiti neki od navedenih insekticida.

Paprika i paradajz: Sledi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

Kako smo ranije pisali, pokazalo se u praksi i da primena začina daje rezultate. Potrebno je da se napravi što ljući rastvor stavljajući u kantu od 20 litara vode sledeće začine:

  • čili paprika (100 grama);
  • mleveni biber (50 grama);
  • ljuta mlevena paprika (50 grama);
  • cimet (50 grama) i
  • alkoholno sirće (0.2 dl).

Sve zajedno pomešati, ostaviti jedan dan i promešati u dva do tri navrata. Trebalo bi dobro procediti kroz gazu ili sita da ne dođe do začepljenja prskalice. Dobro okupati stabla i plodove i obavezno prskati i naličje listova.

Značajno prisustvo braon mramoraste i zelene stenice

Vizuelnim pregledima, u pojedinim usevima, registrovano je značajno prisustvo odraslih jedinki i larvi braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula). Intenzitet napada zavisi od lokaliteta, useva i ranije primenjenih hemijskih mera zaštite.

Ukoliko se vizuelnim pregledima uoči prisustvo stenica prilikom izbora insekticida, sa ciljem zaštite useva od navedenih štetočina, prednost treba dati preparatima na bazi deltametrina ili lambda-cihalotrina.

S obzirom da je u toku berba pojedinih useva ili se ona očekuje u narednom periodu prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Pamukova sovica Braon mramorasta stenica Zelena stenica Prognozno-izveštajna služba Mere zaštite


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Isplativost srpske poljoprivrede? #protest