Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 05.10.2018. 10:15

Kiseli kupus - gružanski brend na EU trpezama

Kiseli kupus iz Kusovca postao je gružanski brend, a zadruga u tom malom selu učestvuje sa 2% u ukupnom izvozu agrarnih proizvoda Šumadije i Pomoravlja.

Foto: Flickr / Tristan Schmurr
  • 648
  • 12
  • 0

Domaćini iz šumadijskog sela Kusovac, kod Knića, umesto tradicionalnih ratarskih kultura, opredelili su se za proizvodnju kupusa. Oni su iskoristili dobre prirodne preduslove za proizvodnju tog povrća, a pomoću tamošnje zemljoradničke zadruge gotovo 2.000 tona gružanskog kiselog kupusa svake godine se izvozi na evropsko tržište.

Prinos - 80 t/ha

Kako prenosi RTS, porodica Marković iz Kusovca je pre 20 godina otpočela proizvodnju kupusa. Oni su neprekidno povećavali površinu zasada, koristeći nova znanja i iskustva, pa sada na četiri hektara, uzgajaju sortu bravo i ostvaruju prinos do 80 tona po hektaru. Domaćin Nenad Marković tvrdi da proizvodnja kupusa podrazumeva mnogo rada, ali su oni zadovoljni postignutim rezultatima.

Kusovac: Po glavi stanovnika 57 tona kupusa!

Kusovac idealno područje za uzgoj kupusa

U selu Kusovac koje ima oko 200 stanovnika, pod kupusom je čak stotinu hektara. Prinos je prema rečima proizvođača dobar, i kreće se oko 40 tona kupusa po stanovniku. Agronom Nebojša Arsenijević objašnjava da su u Kusovcu uslovi idealni za gajenje ovog povrća, jer je zemljište kvalitetno, bogato mineralnim materijama, neophodnim za razvoj kupusa, a osim toga u blizini je i reka Gruža, čijom vodom se zalivaju kupusnjaci.

Mnogo rade, dobro zarade

Za intenzivnu proizvodnju kupusa, gružanski domaćini su se odlučili zbog sigurnog otkupa. Iako mnogo rade, kako kažu, dobro i zarade, jer sav rod predaju zemlljoradničkoj zadruzi, koja beleži stalni rast izvoza. Predrag Lučič iz Privredne komore Srbije naglašava da to ima pozitivne efekte na širu poslovnu zajednicu opštine Knić, koja je u prvih sedam meseci 2018. godine, u odnosu na isti period lane, zabeležila rast izvoza od 86%.

Mladi poljoprivrednici ostaju na selu

Kiseli kupus za evropsko tržište menja i demografsku sliku gružanskog kraja, jer mladi zasnivaju porodice i ostaju na svojim imanjima. Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić kaže da je njihova finansijska stabilnost investiranje u nove tehnologije, nove proizvodnje, a samim tim i ulaganje u bolji i kvalitetniji život na selu. Kiseli kupus iz Kusovca postao je gružanski brend, a zadruga u tom malom selu učestvuje sa 2% u ukupnom izvozu agrarnih proizvoda Šumadije i Pomoravlja.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Nenad Marković Kusovac Knić Kupus Gruža Miroslav Nikolić Predrag Lučič Nebojša Arsenijević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.