Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 07.12.2021. 18:00

Koje je najprofitabilnije povrće za uzgoj tokom zime?

Uzgajanje povrća tokom zime može biti vrlo profitabilno. Zelena salata, rotkvice, mladi luk, mizuna su samo neke vrste koje se uzgajaju u plastenicima, a tražene su na tržištu.

Foto: Depositphotos/dimitrova
  • 807
  • 89
  • 0

Proizvodnja povrća tokom zime može biti veoma uspešna i profitabilna. Najvažnije je da odaberemo odgovarajuću vrstu i obezbedimo plastenik koji odgovara ovakvoj proizvodnji. Termine setve i berbe potrebno je prilagoditi potražnji tokom zimskih praznika. Osim toga, važno je da sprečimo izmrzavanje biljaka u godinama sa ekstremno niskim temperaturama.

Na našem se području tradicionalno za zimsku potrošnju uzgajaju zelena salata, spanać, mladi luk. Međutim, ovaj spisak je znatno duži. Kelj, razne vrste lekovitog i začinskog bilja, razne salate, rotkvice, zatim cvekla su vrste čije uzgajanje može biti uspešno tokom ovog perioda.

Zelena salata

Zelena salata je tradicionalno zimsko povrće čijim uzgojem možemo ostvariti dobru finansijsku korist. Ova vrsta povrća se odlikuje brojnim varijetetima, sortama, hibridima koji se razlikuju po dužini vegetacije, boji i obliku listova, okusu, otpornosti. Naše tržište je naviknuto na salate glavičarke, ali se mogu uzgajati brojne lisnate za kojima postoji potražnja od strane ugostiteljskih objekata. Sve veća je potražnja za mešavinama mladih biljaka ove vrste.

Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima - u zemljištu i supstratu

Rukola, matovilac, slačica i mizuna su samo neke od lisnatih vrsta koje se lako uzgajaju i mogu biti alternativa klasičnoj zelenoj.

Mizuna

Prava je šteta što se ovo povrće sporadično uzgaja. Poznata je pod nazivima japanska salata, a zbog boje svojih listova koja ide od tamno preko svetlije zelene do zagasito crvene, veoma je slična mešavinama raznih salata. To je usev koji se u zatvorenom prostoru može sejati od septembra do marta. Berba se obavlja rezidbom u nekoliko navrata. Može da se meša sa drugim lisnatim salatama.

Prednost mizune u odnosu na običnu zelenu je što može da podnese smrzavanje posle kog se oporavi. Ovo vredi kada temperatura ne pada ispod -40֯ C. U većini slučajeva je usev dovoljno prekriti agrotekstilom kako bi je sačuvali.

Lekovito i začinsko bilje

Mnoge vrste lekovitog i začinskog bilja mogu biti izuzetno profitabilne za uzgoj tokom zime. Ruzmarin, timijan, bosiljak ili korijander se prodaju tokom cele godine, jer postoji potražnja od strane restorana i trgovina. U zavisnosti od vrste zatvorenog prostora možemo se posvetiti njihovu uzgajanju. Da bi smo osigurali uspešnu proizvodnju potrebno je obezbediti zagrevanje barem u najhladnijem delu godine.

Mikropovrće i klice

Ova proizvodnja je postala veoma popularna zbog potražnje, brzog uzgojnog ciklusa i dobre cene na tržištu. Pokretanje proizvodnje klica je jeftinije, jer ne traži opremu koja je neophodna za proizvodnju mikropovrća.

Uzgoj mikropovrća ne traži posebnu opremu (Foto: Jana Mitrović)

Seme koje se koristi mora da bude kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje, a jako je važan i izbor supstrata koji mora da bude namenjen za uzgoj rasada na organski način.

Mladi luk

Mladi luk je tradcionalno zimsko povrće i veliki broj prozvođača se odlučio za proizvodnju. Potrebno je obezbediti dovoljno prostora, kvalitetno, dobro drenirno zemljište. U zavisnosti od krupnoće, glavice se sade na dubini od 10 do 15 cm, a međuredni razmak se kreće od 10 do 15 cm. Optimalna temperatura za rast i razvoj je između 7 i 20֯C.

Rotkvice

Rotkvice su najprofitabilnija vrsta koja se uzgaja u plasteniku, jer spada u povrće sa najkraćim periodom od setve do berbe. One su veoma tražene na tržištu, jer su neizostavni deo salata u restoranima. Prednost ove povrtne vrste što dobro podnosi niske temperature.

Spanać

Spanać kojeg uzgajamo u plastenicima ima povoljnije uslove razvoja, čistiji je i ima bolji ukus zbog manje izloženosti kolebanju temperature i sadržaja vlage u zemljištu. Berba se obavlja u nekoliko navrata.

 


Tagovi

Uzgoj povrća Uzgoj povrća zimi Najprofitabilnije povrće Uzgoj u plasteniku Uzgoj salate Uzgoj luka Mikropovrće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje Murmuracija je prirodni fenomen gde izuzetno veliki broj ptica leti u jednom jatu, menjajući brzinu i pravac leta, pri čemu se menja i oblik celog jata. Ovo je snimljeno na Slanom Kopovu, na slici je preko 10.000 čvora... Više [+]