Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 04.07.2022. 10:00

Krompir i ambrozija - dobitna varijanta protiv zlatice?

Može li i setva biljaka čiji miris zlatica ne podnosi da pomogne u njenom suzbijanju?

Foto: Bojan Kecman
  • 109
  • 13
  • 0

Verujete li da krompir može rasti uz ambroziju, i to uz mnogo ambrozije? Mnogi nisu verovali, kao ni autor ovih redova. Naročito, ako tome dodate da se sve odvija na njivi na kojoj se do pre pet godina, po organskim principima, uzgajala malina, a nakon toga, ništa.

Skoro sav krompir nikao

Na dva ara njive nalazi se pod crvenim i belim krompirom čija je sadnja obavljena u drugoj polovini aprila. Zemljište na njivi mrvičaste je teksture jer je, pre sadnje, obavljeno duboko oranje, tanjiranje i frezanje. Nije korišteno nikakvo đubrivo, stajnjak, organski peletirani stajnjak i mineralno đubrivo, a ovo povrće nije okopavano ni zagrnuto.

Svaka biljka ima zdrav list

Uprkos tome klijavost je bila skoro 100 odsto i mnoge stabljike su već u fazi cvetanja.

Oko stabljika, zbog odsustva okopavanja, nalazi se prava šuma od korovskih biljaka i naročito ambrozije. Međutim, svaka biljka krompira ima zdrav list i što je najinteresantnije, ni na jednoj se ne može primetiti krompirova zlatica, Leptinotarsa decemlineata, koja pripada redu najvažnijih štetočina ove kulture.

Ambrozija "sakrila" miris 

Samo nekoliko metara dalje nalazi se polje krompira koje je zagrnuto slamom nakon sadnje i posipano pepelom protiv zlatice. Ipak, mnoge stabljike su napadnute, a na velikom broju njih, došlo je do potpunog golobrsta stabljika oko kojih nema korovskih trava. Postavlja se pitanje zašto je došlo do ovakve situacije? Vrlo je moguće da je ambrozija jednostavno zamaskirala miris krompira.

Golobrst stabljika oko kojih nema korovskih trava.

Zlatica je blizu biljaka, ali ne može da oseti njen miris, iako ima stabljika koje su iznad ambrozije i počele su da cvetaju. Jeste da još ima vremena da zlatica pređe na cimu, naročito u slučaju jačeg vetra, jer je poznato da prelazi velike udaljenosti u potrazi za krompirom, ali je u prethodnom periodu bilo i takvih vremenskih prilika tako da, po svemu sudeći, ambrozija ima odlučujuću ulogu u nenapadanju stabljika koje su brlo blizu napadnutim biljkama.

Ne podnosi neke biljke

Zlatica je izuzetno agresivna štetočina i može da uništi celi zasad krompira tako da odsustvo napada u nekoliko metara razmaka govori o tome da bi možda bilo dobro da se, prilikom uzgoja krompira, uz stabljike uzgajaju neke biljke čiji miris zlatica ne podnosi ili zbog kojih ne može da oseti krompir. Poznato je da su takve biljke ren, kamilica, crveni luk i pasulj, pa i kopriva, tako da bi njihova setva u većem broju oko stabljika, mogla da smanji ili čak potpuno spreči napad zlatica.

Što se tiče prinosa nema osnova da se tvrdi da bi setva drugih biljaka, koje bi služile kao repelenti, delovala na njegovo smanjenje. Poznato je da je zlatica vrlo otporna na insekticide i da brzo razvija otpornost na aktivne materije tako da nije dobro da se uzastopno koriste isti.

Koje biljke štite usev krompira?

Najlakše je, naravno, u zemljama u kojima je nema, kao što je Izrael. Zlatica u ovoj zemlji pripada karantinskim štetočinama i teško onom ko pokuša da je unese u zemlju. Kazne zatvorom su drastične. S obzirom na to da nismo takve sreće, a i zbog činjenice da se sve više smanjuje upotreba insekticida u njenom suzbijanju, ostaje nam da se na razne načine borimo protiv ove štetočine, a koji će u što manjoj meri narušavati životnu sredinu.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Ambrozija Krompirova zlatica Repelenti Izrael


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U sred novembra u selu Gornja Trnava kod Topole rodile su jagode.Voćar Milorad Radosavljević ističe da je jagode brao uglavnom do Petkovice, ali za Mratindan nikada do sada.