Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici bilja
  • 23.02.2023. 12:00

Krompirov moljac je značajna štetočina, aktivan je u ovom peridu

Kod čuvanja manjih količina krompira u skladištu preporučljivo je staviti ga u gajbe sa slamom, peskom ili piljevinom.

Foto: Gordana Nastić
  • 334
  • 32
  • 0

Iako je najpoznatija štetočina krompira krompirova zlatica, značajne štete pričinjava i krompirov moljac, Phthorimaea operculella

Ova štetočina pričinjava štete kako u polju, tako i u skladištu. Leptir je smeđožute boje raspona krila 10 do 15 mm. Gusenica je beličasta dužine do 12 mm. Razvija se na krompiru, a šteti i drugim biljkama iz porodice Solanacea. Imago prezimljava u skladištu i na temperaturi iznad osam stepeni Celzijusa izleće.

Zavlači se pod koru

Iako se ubraja u skladišnu štetočinu imago oštećuje i vegetativni deo biljke, ženka odlaže jaja na lišće, a larva razvoj nastavlja u listu minirajući ga. Tokom razvoja prelazi kroz stablo u krtolu, zavlači se pod koru i pravi dublje i pliće hodnike. Na taj način pričinjava štetu nakon čega je krtola sklona truljenju i propadanju i kao takva gubi tržišnu vrednost. Ova štetočina u skladište može doći i kroz vrata, prozore i druge otvore i direktno zaraziti krtolu.

Štetočina u skladište može doći i kroz vrata, prozore i druge otvore (Foto: Foto: Depositphotos/Grigorenko)

Zaštita u polju se retko sprovodi. Mere se odnose na preventivu, a to podrazumeva da se pre unošenja krompira u skladište na prezimljavanje, prostorije dobro očiste i dezinfikuju pri čemu se vrši tretiranje zidova i podova nekih od dozvoljenih insekticida, obavezno vodeći računa o radnoj karenci koja podrazumeva minimalno dva ili više dana zavisno od primenjenog preparata odnosno o broju dana koji treba da prođe od tretiranja do unošenja robe u objekte.

Pre sadnje krompira obavite mere zaštite od bolesti i štetočina

Na prozore je preporučljivo staviti mrežice kako bi se sprečilo ulaženje ovog insekta pri skladištenju. Treba voditi računa da se u objekat unosi samo zdrava krtola i neoštećena mehanički prilikom vađenja jer na takvoj lakše dolazi do zaraze,. Nikako se ne preporučuje tretirati direktno u skladištu nekim od insekticida.

Lov imaga

Kad se cima kod krompira osuši treba ga vaditi, ne dozvoliti da dugo bude na zemlji ili u zemlji. Larva može dospeti na krtolu i direktno u slučaju gde su primetni otvori u zemljištu prilikom suše. Jedna od mera zaštite je postavljanje feromonskih klopki u polju pri čemu se love imaga krompirovog moljca i sprečava poleganje jaja na list, a tim i oštećenje.

Kod čuvanja manjih količina krompira u skladištu preporučljivo je staviti ga u gajbe sa slamom, peskom ili piljevinom vodeći računa da temperatura u objektu bude ispod 10 stepeni, jer na nižim prestaje razvoj štetočine.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Krompirov moljac Zaštita krompira Insekticidi Skladištenje krompira Phthorimaea operculella Leptir


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u