Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 08.06.2018. 16:15

Kupus na pijacama dostigao cenu jagoda i trešanja

Kupus je ovog proleća zasejan na manje površina, a proizvođači iz Lukinog Sela i Mužlje dočekali su cenu kojom mogu da pokriju troškove, ali i ostvare profit.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 380
  • 17
  • 0

Za razliku od pre dve godine, kada su površine pod kupusom u srednjem Banatu povećane za 30 odsto, o čemu smo pisali u tekstu "Kupus: veće površine, niža cena", sada je situacija drugačija. Kupus je ovog proleća zasejan na manje površina, a proizvođači iz Lukinog Sela i Mužlje dočekali su cenu kojom mogu da pokriju troškove, ali i ostvare profit. Naime, na pijacama kažu da je cena ranog kupusa dostigla cenu jagoda i trešanja, piše RTS.

"Tome je pogodovala kasna zima, ali i manja ponuda tog povrća od prošlogodišnje", kaže Imre Sarvak iz Mužlje, dok Tibor Molnar iz "Carske bašte" dodaje: "Mesečno otkupimo oko 200  tona. Ove godine ćemo izgleda i malo više, zato što je kupus sada atraktivna roba. Distribuira se u zemlji i jedan deo u inostranstvu".

Cena kupusa u Subotici je 80 dinara, na Futoškoj pijaci u Novom Sadu je od 90 do 100 dinara, a na Kaleniću u Beogradu 120 dinara.

Jedini problem manjak radne snage

Trenutne cene na pijaci su maloprodajne, dok veleprodajna cena iznosi oko 50 do 60 dinara. Proizvođači kažu da bi inače propali, a sada mogu da pokriju višegodišnje gubitke. Problem predstavljaju nadničari, kojih - nema. 

"Radnika ovde iz Mužlje i Zrenjanina nema. Svi su otišli u Mađarsku i po Evropskoj uniji, Nemačkoj, tako da smo primorani da dovodimo ljude iz okolnih sela, pa čak i udaljene 30, 40 kilometara", tvrdi Nikola Pančić.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Kupus Mladi kupus Nikola Pančić  Imre Sarvak Tibor Molnar Carska bašta Lukino Selo Mužlja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.