Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusni buvači
  • 27.03.2020. 07:30

Kupusni buvači - male napasti uzrokuju velike štete

Štete nanosi odrasli insekt praveći okrugle rupice na lišću. Jak napad se očekuje tokom toplog i suvog vremena, a najveće probleme prave na rasadu.

Foto: Depositphotos/trongnguyen JumpStory
  • 655
  • 8
  • 0

Kupusni buvači (Phyllotreta nemorum, P. atra, P. nigripes i P. undulata) su štetočine koje najčešće prave štete na kupusnjačama, a mogu se javiti i na ostalom povrću posebno u vreme suše.

Ovi insekti su dugi svega 1,5 do 3,5 mm, boja im je sjajnocrna, tamnoplava ili tamnozelena, a kod nekih vrsta postoji uzdužna pruga na leđima zbog koje ih je lako prepoznati. Oni se kreću skakanjem s biljke na biljku (poput obične buve) i zbog specifičnog kretanja lako se uočavaju.

Najveće štete u vreme suše i na rasadu

Probleme prave odrasli insekt praveći rupice na lišću koje nakon njihovih pohoda izgledaju poput sita, a najveće štete prave na kupusnjačama koje se proizvode prvenstveno zbog lisne mase. Njihov jak napad očekuje se za vreme toplih i sunčanih dana, a najviše štete nanose mladim biljkama, pogotovo rasadu koji zaostaje u rastu i daje niži prinos. Kasniji napad na veće biljke ne smeta toliko njihvom rastu i razvoju koliko im smanjuje tržišnu vrednost.

Potapanjem biljaka iz rasada za zaštitu od štetočina

Nakon kopulacije (parenja), ženke odlože jaja u tlo ili na biljkama iz kojih se izlegu larve koje prave neznatne štete na listu ili korenu. Buvači imaju jednu do dve generacije godišnje.

U tlu prezimljuju odrasli oblici, a čim je temperatura iznad 18°C izlaze iz zemlje i počinju s ishranom. Stoga je pre sadnje rasada potrebno provesti preventivne mere za suzbijanje štetočina poput buvača, kupusne muve, lisnih sovica, stenica, brašnene vaši i slično.

Biljke iz rasada se potapaju neposredno pre sadnje u pesticid i to u trajanju od 15 minuta. Sredstva koja se koriste za potapanje su na bazi imidakloprida.

Osim toga, postoje i mere koje ne uključuju zaštitu hemijskim sredstvima, o čemu smo na Agroklubu već pisali. 

Buvač pomaže da biljke oslobodite štetočina

Zaštita kada je uništeno 10 odsto lisne površine

Suzbijanje se preporučuje kada je uništeno 10 odsto lisne površine, posebno vodeći računa o vremenu jer kako je već spomenuto, u sušna vremena buvači nanose značajne šete. Za obranu od ove štetočine na manjim površinama poput vrtova mogu se koristiti i posebne mreže koje propuštaju svetlost, a sprečavaju ulaz.


Tagovi

Kupusni buvač Phyllotreta nemorum Štetočina kupusnjača Štetočina rasada Crna bubica Crna buva


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P